Дмитро Яковенко: «Ковід починається, як проста респіраторна інфекція. І іноді ми її недооцінюємо»

 

У Краматорську збільшилась захворюваність на коронавірус. За останній тиждень у місті зареєстровано 80 вперше лабораторно підтверджених випадків COVID-19, 6 осіб госпіталізовано.

Як запобігти захворюванню та своєчасно його виявити, читачам «Східного проєкту» розповів міський інфекціоніст, обласний експерт з питань дитячих інфекційних захворювань департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, завідувач інфекційним відділенням №2 КНП «Дитяче територіальне медичне об’єднання» КМР Дмитро Яковенко.

— Яка зараз ситуація із захворюваністю на ковід?

Зараз не така велика кількість захворілих, як було, наприклад, півроку тому, коли у відділенні лікувалося по 70-80 дітей. За вересень в нас у стаціонарі пролікувалося 4 дитини з підтвердженим діагнозом COVID-19.

До нас, як і раніше, привозять лікуватися дітей, як з Краматорська, так і інших міст. Хвороба нікуди не ділася і кількість хворих поступово зростає.

Хворіють частіше цілими сім’ями. Тобто захворів хтось один, а потім він заразив інших членів сім’ї.

— Який штам ковіду зараз зустрічається частіше?

— Зараз дуже поширений штам коронавірусу Омікрон. В нього є така небезпечна особливість – він дуже заразний. Дуже швидко передається від людини до людини, та має дуже короткий інкубаційний період. Тобто це період від зараження до прояву перших клінічних симптомів. Цей період може складати 2-3 дні. Тобто у понеділок ви можете з кимось поспілкуватися, а вже у середу захворювання себе проявить.

— Які прояви ковіду потрібно знати?

— Ковід починається як проста респіраторна інфекція. І іноді ми її недооцінюємо і не звертаємо уваги. Тому головне правило зараз таке. Якщо відбувається підвищення температури тіла вище 37 градусів, відчувається біль у горлі, нежить, кашель, тобто катаральний синдром, то потрібно в першу чергу виключити ковід. Навіть, якщо він протікає в легкій формі, потрібно його точно діагностувати.

 

— Як це зробити?

— Потрібно зробити тест на COVID-19. Швидкі тести у Краматорську є у лікувально-профілактичних закладах. В ДТМО є на санпропускнику, на первинці також є. Тести безкоштовні. Звертайтеся до сімейних лікарів або, якщо зовсім погане самопочуття у дитини, до стаціонару.

— Результатам цих тестів можна довіряти?

— Їх достовірність сягає від 70% до 90%. Береться мазок, не кров. Але робити тест потрібно на 5-7 день з початку захворювання. Тобто, якщо ви захворіли 2 тижні тому, а потім вирішили зробити тест, то результат може бути хибно заперечний.

— Для кого найбільше несе загрозу ковід?

— Це дорослі та діти з хронічними захворюваннями. Люди, які мають хвороби серця, гіпертонічну хворобу, ішемічну хворобу, бронхіальну астму, тучність та зайву вагу, цукровий діабет, захворювання нирок та системи крові. Також схильні до важкого протікання ковіду вагітні жінки та діти раннього віку (до 3 років).

— В чому може проявитися ця загроза?

— Коронавірус може підсилити захворювання, загострити його. До того ж зараз багато тромбозів. Тобто утворюються тромби у маленьких судинах. І тоді виникають інфаркти, інсульти. Хворі тоді можуть потрапити у відділення кардіології, неврології чи хірургії з тромбозами. І тільки там виявиться, що все це наслідки ковіду, який хворий переносить на ногах. Тому коронавірус потрібно вчасно діагностувати.

— Які поради по лікуванню коронавірусу.

— Якщо важкий перебіг хвороби – то лікування відбувається тільки в стаціонарі. Якщо це тромбози, падіння сатурації.

Якщо неважка форма, то лікуватися можна вдома. Але потрібна ізоляція, щоб не постраждав ніхто інший. Постільний режим. Дієта, пити більше рідини. Приймати жарознижувальні препарати, якщо температура перевищує 38,5 градусів. Приймати вітамін Д, С обов’язково.

Людям з груп ризику також бажано в перші дні приймати противірусні препарати для лікування ковіду, які є в арсеналі сімейних лікарів. А також приймати препарати по своїм хронічним захворюванням.

В ДТМО також є противірусні препарати, які ми призначаємо від ковіду.

— Що ви скажете з приводу вакцинації?

— Вакцинуватися потрібно. Це можна зробити, як в Центрі сімейної медицини №1, так і в ДТМО. У нас працює кабінет з понеділку до п’ятниці, з 9.00 до 12.00.

В цьому кабінеті можуть вакцинуватися, як діти, так і дорослі. Дітей вакцинують з 12 років, приходити потрібно разом з батьками.

Приходьте, вакцинуйтеся та будьте здорові.

Джерело

Новости Украины