Дніпровський дисидент Олександр Кузьменко показав унікальне архівне фото «заарештованої коляди»

В родинному архіві дніпровського дисидента Олександра Кузьменка зберігається унікальна світлина.

 

На цьому фото – учасники заарештованої коляди у Львові в 1972 році.   Олександр Кузьменко показав цю історичну світлину нашим історикам, а вони оприлюднили її на сторінці історичного музею Дніпра.

 

Історики розповіли кілька цікавих фактів про «радянське» Різдво та про тих, хто на цьому загадковому фото. -Колядували в ніч з 31 грудня на 1 січня 1972 року, бо Різдво в СРСР було забороненим святом. Відроджуючи традиції правозахисники намагалися протистояти політиці русифікації та пропаганді атеїзму. 12-14 січня, на свята Маланки та Василя, було заарештовано 14 осіб. Зокрема, поет Василь Стус, письменниця Ірина Калинець та майстриня-килимарка Стефанія Шабатура (на світлині в костюмі-масці «Циган»). Інші учасники коляди та багато господарів-однодумців, до яких вони завітали, потрапили під репресії пізніше. Арешти тривали впродовж 1972 і 1973 років, загалом заарештували, за даними дослідників, 87 осіб, — поділилися вони.

 

Також вони розповіли: іще в грудні 1971 року КДБ розпочало полювання на колядників-дисидентів, що засвідчують документи, які зберігаються в фондах ГДА СБУ. Шукаючи речові докази антирадянської діяльності, оперативники цікавились навіть декораціями та костюмами. Як вияв нелояльності до влади увагу КДБ привернула картина із зображенням маски, на одній половині якої була намальована стікаюча чорна сльоза і напис “1971 рік”, а на іншій — на блакитному тлі знак питання білого кольору і напис: “1972 рік”. Спецслужбам не з руки було зізнатись, що вони арештовують українців за бажання зберегти національну культуру, тож обвинувачення звучали як «антирадянська пропаганда», «наклепи на радянську дійсність», «шпигунство».

Новости Украины