До дніпровського музею передали цікавий артефакт із зруйнованого ракетою підприємства

У добре відомому в Дніпрі музеї «Машини Часу» нещодавно з’явився новий експонат. Це фрагмент промислової мозаїки з АТП, яке минулого року зруйнувала рашистська ракета. За мирних часів ця мозаїка була одним з контрольних пунктів у автопробігу «Пробіг Миклашевського», маршрут якого пролягав між заводами. Про це розповів засновник музею Михайло Прудников.


Автотранспортне підприємство 11262, будівлю якого зруйнувала ракета,  було унікальне. Його створили  для перевезення великогабаритних вантажів від 50 до 300 тон. Відповідним був і автопарк.

-Підприємство складалося з КРАЗів — 252 — 30шт. перевезення до 50т., МАЗів (Кочерга) -2шт. до 120 тонн і МАЗів -7310 (Ураган) — 24шт. до 300 тонн, при цьому під час перевезення вантажу в 300 тонн «Урагани» їхали в парі, — розповів Прудников. — Я здивувався, дізнавшись що напівпричепи «ЧЗМАП» («ЧЗМ» мали у складі гідромотори) працюючі як кран, вантажопідйомністю 150 тонн та були закомплектовані колесами в кількості 48 шт., а трал вантажопідйомністю 300 тонн мав 96 коліс.

Автомобілі підприємства перевозили великогабаритні вантажі для «Азовсталі», «ДніпроАзоту» та «Хімічного комбінату» у Калуші.

А на початку 1980-х встановили рекорд, коли перевезли пасажирський літак ТУ-104 з аеропорту до парку Глоби.

Новости Украины