До уваги кам’янчан: наскільки подорожчали м’ясо, яйця та молоко

До кінця поточного року ціни на продукцію тваринництва – м’ясо, молоко та яйця – можуть зрости ще на 5-10%. Це з традиційними військовими чинниками – руйнацією і окупацією частини профільних підприємств, зниженням виробництва, логістичними труднощами, інфляційними процесами.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Наприклад, вартість сала протягом року (серпень до серпня) зросла загалом на 26%. У вересні продукт подорожчав ще на 4-5%, із 210 до 218 грн. Домашнє сало побільшало в ціні за останній місяць ще на 26 грн, до 156 грн у середньому.

На 10-25 грн за кілограм подорожчало м’ясо свиней. Середня ціна свинячої грудинки – 158 грн (проти 144 у серпні), лопатки – 155 грн (проти 140), ошийка – 213 грн (проти 190), ребер – 164 грн (проти серпневих 145 грн).

Крім військових причин, додатковий тиск чинить тенденція на скорочення поголів’я свиней. На цьому тлі дорожчають і ковбасні вироби.

Водночас ціна яловичини в Україні відносно стабільна – з серпня вона змінилася хіба що на 1-2 грн за кілограм. Найбюджетніший вид м’яса, курятина, із серпня подорожчала в середньому на 5 грн за кілограм.

Вартість готової молочної продукції у торговельній мережі зростає щотижня. Середня ціна молока – 35-36 грн, кефіру – 40-42 грн, білого йогурту – 50 грн. Ціни вже наближаються до найвищих європейських показників, кажуть експерти.

При цьому сезонний фактор, що характеризується зниженням продуктивності домашніх курей-несучок, найбільше вдарив по вартості яєць. За даними Українського клубу аграрного бізнесу, середня роздрібна ціна на кінець вересня піднялася до 40,90 грн за десяток, що на 21% більше, ніж місяць тому, і на 17% – ніж у вересні минулого року. Очікується, що до кінця року яйця подорожчають до 45-50 грн, а добірні – до 70 грн.

Джерело

Новости Украины