Долар став коштувати дорожче, ніж євро: паритет пройдено


Долар став коштувати дорожче, ніж євро: паритет пройдено

Фото: EPA

У понеділок, 22 серпня, американський долар став коштувати дорожче, ніж євро.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

У липні вперше майже за 20 років було зафіксовано паритет євро і долара (іншими словами – обмінний курс 1 до 1), але потім євро дещо відвоював свої позиції.

Сьогодні він опустився до нового мінімуму – 0,9928 за долар.


Долар став коштувати дорожче, ніж євро: паритет пройдено

Останніми роками курс євро коливався на рівні 1,15-1,25 за долар. З початку 2022 року котирування впали більше, ніж на 15%, але зниження курсу євро розпочалося ще раніше – у першій половині 2021 року.

Причиною цього тренду є очікування ринку, що Федеральна резервна система США заради боротьби з інфляцією підвищуватиме відсоткові ставки швидше й радикальніше, ніж Європейський центральний банк.

Друге пояснення падіння євро – перспектива важкої зими.

Сьогоднішнє зниження курсу євро може бути лише початком глибшого падіння, пише Bloomberg.

Аналітики Morgan Stanley прогнозують, що до кінця кварталу курс знизиться до рівня 97 євроцентів за долар, а в Nomura International орієнтуються на 97,5 євроцентів. Після цього ринок може очікувати рівень 95 євроцентів за долар або ще менше.

«Наприкінці літа євро знову опинилося під тиском. Частково тому, що більше ставлять на долар, а частково – бо Дамоклів меч, що висить над європейською економікою, не зникає», – заявили у Societe Generale.

  • Прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо вважає, що енергетична криза у Європі затягнеться на багато років, а не на одну-дві зими, як багато хто сподівається.

Джерело

Новости Украины