«Доля Криму може вирішитися в Мелітополі» – американський експерт Річард Хукер

"Судьба Крыма может разрешиться в Мелитополе" – американский эксперт Ричард Хукер

Контрнаступ ЗСУ, про який говорять уже кілька місяців, має всі шанси відвоювати Крим. І тимчасово окупований Мелітополь може зіграти в цьому вирішальну роль.

Ідеальний сценарій спецоперації озвучив старший науковий співробітник Atlantic Council Річард Хукер.

Складнощі у звільненні Криму

Повернення анексованого півострова є одним із головних завдань українського генштабу. Однак деякі експерти, зокрема високопоставлені чиновники США, вважають цю мету нереалістичною. Атака Криму з Херсонської області, ймовірно, включатиме зустрічне форсування річки Дніпро, запеклі бої за вихід на вузький Перекопський перешийок. Потім на ЗСУ чекають лобові атаки на заміновані загородження з метою прориву ліній російської оборони. 

На думку американського експерта Річарда Хукера, українській армії заважатиме відсутність авіації, далекобійної зброї, а також десантних або авіадесантних платформ, що робить лобову атаку майже єдиним варіантом. Але, незважаючи на всі складнощі, завдання це все ж не можна назвати нездійсненним. 

— Від гунів і монголів до британців, більшовиків і німців багатьом арміям загарбників вдалося завоювати Крим. Крім того, бойовий дух України, майстерність керівників армії і загальновійськові можливості перевершують російські. А розгортання одинадцяти нових бригад із чудовим західним спорядженням значно зміцнило сухопутні сили, — каже Річард Хукер.

Як може виглядати кримський наступ? 

ЗСУ можуть проводити складні операції з використанням безпілотників, артилерійських ударів і сил спеціальних операцій. Однак існує й інший спосіб, з меншими втратами. Він передбачає зосередження біля Дніпра більшої частини нових мобільних бригад, великого автомобільного та залізничного вузла на південному сході, далеко поза межами досяжності російської артилерії, перш ніж прорвати лінію фронту і рушити в бік Запоріжжя. Далі оперативною метою буде захоплення Мелітополя і перекриття сухопутного мосту з Росії до Криму.

Відкрита рівнинна місцевість південної частини країни і відносно хороша мережа доріг створюють сприятливі умови для мобільних операцій і матеріально-технічного постачання. Зусилля підтримки включатимуть тиск на Донецьк і Луганськ, щоб утримати там окупаційні війська.

У разі, якщо спроба перерізати сухопутний міст Росії виявиться вдалою, українська армія зможе розглянути два варіанти. Один із них — повернути на захід та ізолювати війська рф у Херсонській області. Або повернути на схід і спробувати повернути Маріуполь.

У всякому разі, взяття під контроль Мелітополя викличе кризу серед політичного та військового керівництва рф, оскільки російські сили на півдні та сході будуть відрізані одна від одної. Це також заохотить подальшу міжнародну підтримку України.

Загрози застосування ядерної зброї 

Якщо контрнаступ України розпочнеться в червні, потенційно він може бути завершений до кінця літа. У такому разі Кримський міст залишиться єдиним варіантом для наземного постачання окупантів на півострові. Однак тоді українські ракети великої дальності вже перебуватимуть у межах досяжності мосту, який також буде вразливим для атак безпілотників.

Водночас поповнення запасів військ РФ у Криму повітрям і морем стане ненадійним, оскільки порти й аеродроми тепер будуть уразливими для ударів безпілотників, ракет і реактивної артилерії. Відновлення Україною контролю над Північно-Кримським каналом, основним джерелом водопостачання Криму, лише посилить логістичні проблеми Росії.

— Путін, імовірно, відреагував би на такі безпрецедентні невдачі погрозами ядерної зброї і закликом до міжнародного втручання у формі дипломатичного тиску на Київ, вимагаючи залишити йому хоча б частину української території, — вважає американський експерт.

Однак погрози застосування ядерної зброї вже не мають такого впливу. До того ж, Китай ясно дав зрозуміти, що такий варіант взагалі не має обговорюватися. 

Що ж до дипломатії, то якщо ЗСУ просуватимуться вперед, лідери країн не відмовлятимуться від досягнутих успіхів за столом переговорів, хай би який не був тиск ззовні. Україна зможе розраховувати на союзників і партнерів, таких як британці, поляки, скандинавські та балтійські країни, які нейтралізують інших незгодних і зміцнять успіхи наших захисників на полі бою.

Екс-глава "Роскосмосу" Дмитро Рогозін тим часом уже розганяє паніку через обстріли під окупованим Мелітополем.

Джерело

Новости Украины