Два місяці без амбулаторії: у Хмельницькому продовжують ліквідовувати наслідки російського обстрілу

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

У Хмельницькому в амбулаторії №2 продовжують ліквідовувати наслідки обстрілу, який російські війська завдали по громаді 22 березня 2024 року. Наразі там склять балкони та встановлюють нові металопластикові вікна на місці вибитих.

Які роботи попереду і коли запрацює амбулаторія — у матеріалі Суспільне Хмельницький.

Місцева жителька Ніла Побожна ходила в амбулаторію поблизу свого дому шість останніх років. Тепер, розповіла, змушена їздити до свого сімейного лікаря, бо тут упродовж двох місяців ремонт.

"Я на гемодіалізі, тому мені доводиться часто звертатись до лікарів. Зараз мені не зручно, бо треба ходити в інші поліклініки".

Ніла Побожна ходила в амбулаторію №2 шість останніх років, 29 травня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Наразі в амбулаторії загальної практики сімейної медицини №2 підрядники склять балкони та готують відкоси для встановлення вікон, розповіла директорка комунального підприємства "Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1" Валентина Гесаль.

"Ці роботи виконуються за кошти центру ПМСД. Ми уклали договір з підрядником, який має провести демонтаж-монтаж і відновлення балконів, це вартує понад 500 тисяч гривень".

Директор підприємства-підрядника Володимир Улановський сказав, за які роботи візьмуться після скління балконів: "Наступний етап — заміна всіх пошкоджених металопластикових вікон і дверей. Також частковий ремонт стін".

Робітники відновлюють балкон амбулаторії, 29 травня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Як розповіла Валентина Гесаль, підрахували, що ударна хвиля завдала шкоди амбулаторії на два мільйони гривень: "Загалом було пошкоджено 20 вікон, 5 балконних дверей, які є частиною віконної рами, 20 дверей і приблизно 150 метрів квадратних стелі".

До відновлення амбулаторії долучилися і благодійники, сказала директорка Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерина Савчук.

"Це Міжнародна організація з міграції. Вони нададуть вікна, двері й матеріали для облаштування стелі. Зараз відбувається тендер, очікуємо, що він у червні закінчиться".

Виконуватиме ці роботи той самий підрядник, який зараз працює з балконами, сказала Валентина Гесаль: "Це така умова, що ми маємо зробити монтаж власним коштом".

Пошкоджена 22 березня стеля в амбулаторії, яку мають відновити, 29 березня 2024, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Амбулаторія, за словами директорки, обслуговує близько дев'яти тисяч жителів. Там приймали психолог, гінеколог та сімейні лікарі. Зараз вони приймають пацієнтів в інших амбулаторіях.

"Більшу частину лікарів ми перевели на Майорського 16, у нас там дві амбулаторії: №3 і №4. Один лікар приймає на Кам’янецькій 99 — в амбулаторії № 12 і лікар-педіатр приймає в амбулаторії № 5".

Амбулаторія № 2 має запрацювати до кінця літа, якщо благодійна організація матеріали надасть у червні, сказала Валентина Гесаль.

Що відомо про обстріл Хмельниччини 22 березня 2024 року

  • 22 березня російські війська завдали ударів по Хмельницькій області ударними БпЛА та крилатими ракетами.
  • Внаслідок російського обстрілу у Хмельницькій громаді були пошкоджені об'єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки, зокрема, й багатоповерхівка в одному з мікрорайонів міста.
  • Значних пошкоджень зазнала амбулаторія сімейної медицини, що розташовувалася у цокольному приміщенні багатоповерхівки.
  • Під завалами зруйнованого внаслідок атаки будинку загинули двоє людей, ще одну 21-річну жінку вдалося врятувати.
  • У Шепетівській громаді було пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури. Школи й садочки переводили на дистанційне навчання.
  • Через російський обстріл Хмельниччини в області були пошкоджені електромережі. Унаслідок цього фіксували аварійні відключення світла.
  • В Офісі Генерального прокурора повідомили, що на Хмельниччині розпочали кримінальне провадження за фактом обстрілу, який завдали росіяни по місту й області вранці 22 березня 2024 року.

Новости Украины