Думки чернігівців: чи стала українська популярнішою?

Ні для кого не секрет, що мовна ситуація в Україні доволі специфічна. Так, попри те що під час усіх переписів населення українську як рідну назвала переважаюча більшість жителів усіх регіонів, у побуті нею послуговуються далеко не всі. Факторів, які вплинули на те, що ситуація склалася подібним чином, досить багато. Варто лише згадати, що впродовж кількох десятиліть у Чернігові практично не було шкіл з українською мовою викладання.

Втім така ситуація характерна не тільки для нашої країни. Так, через цілеспрямовану політику асиміляції, яка проводилася в багатьох державах, нині у світі під загрозою зникнення перебуває щонайменше три тисячі мов. Серед яких і сусідня нам білоруська.

21 січня у світі відзначається Міжнародний день рідної мови. Тож ми вирішили поцікавитися, чи стала більш популярною серед людей українська та чи поліпшилася ситуація впродовж останніх років.

Ніна, пенсіонерка:

– Конечно, стала. После того, как детки начали учить украинский в школах и садиках. Вот я, например, говорю на чистом русском, а мои внуки уже говорят по-украински. И в быту люди чаще стали говорить, я это заметила.

Я из Узбекистана вообще, моя мать из Сосницы, а отец из Новгорода Великого. Он военный, поэтому много ездили. А муж из Якутии.

Михайло, приватний підприємець:

– Я вважаю, що українська стала популярнішою. Але, мабуть, у більш публічній сфері. Серед моїх знайомих начебто немає людей, які раніше говорили російською, але перейшли на українську.

А от сам я вдома із дружиною спілкуюся російською, а от з онучкою вже українською говорю.

Євдокія, співробітниця органів місцевого самоврядування:

– Намагаюся сама спілкуватися частіше українською. Хоча молоде покоління більше пристосоване до цього, ніж ми. Коли українську тільки ввели в школах, то пам’ятаю, що дітям дуже важко було переходити. Але перейшли, слава богу. А зараз українська стала більш популярною. У соцмережах нею пишуть навіть ті, хто в побуті говорить російською. Блогерів україномовних дуже багато стало. І це добре, адже відроджується наша істина.

Источник

Новости Украины