Ексміністри оборони Британії закликали Стармера дозволити використовувати Storm Shadow для ударів по РФ — ЗМІ

Storm Shadow у виставковій залі MBDA під час Міжнародного авіакосмічного салону Farnborough International Airshow 2024 у Міжнародному виставковому і конференц-центрі Фарнборо 22 липня 2024 року у Фарнборо, Англія. Getty Images/John Keeble

П'ять колишніх міністрів оборони та експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон закликали главу уряду Кіра Стармера дозволити Україні використовувати ракети великої дальності Storm Shadow для ударів по території Росії навіть без згоди США.

Про це пише The Sunday Times.

За даними видання, колишні міністри оборони Грант Шеппс, Бен Воллес, Гевін Вільямсон, Пенні Мордонт, Ліам Фокс, а також Борис Джонсон застерегли Кіра Стармера, що будь-яка подальша затримка підбадьорить президента Путіна.

За словами Воллеса, якщо не вжити заходів зараз, Велика Британія стане тим, хто намагається принести мир, приєднуючись до вимог Кремля. Вільямсон назвав це “невиконанням обов’язків”, а Джонсон додав, що “немає жодних підстав для затримки”.

Закликаючи Велику Британію діяти в односторонньому порядку, Шеппс сказав:

“Замість того, щоб чекати офіційного схвалення від США, сер Кір повинен надати президенту Зеленському те, що вкрай необхідно сьогодні. Таким чином ми зайняли позицію світового лідера у підтримці України. Ми діяли. Слідом пішли інші. І це те лідерство, яке сьогодні знову потрібне Україні”.“Британії загрожує відстати в зграї стримувачів, умиротворювачів і зволікань, тоді як єдиний реальний спосіб протистояти такому хулігану, як Путін, — це бути сильним, єдиним і сповненим рішучості довести це до кінця”, — додав Воллес.

І він, і Вільямсон вважають, що Британія повинна зберегти свою роль в авангарді підтримки України.

“Лідерство Великої Британії з самого початку було життєво важливим для активізації міжнародної реакції, — сказав Воллес. — Ми були першими в Європі, хто поставив летальну зброю, і ми продовжували підтримувати Україну протягом усього шляху”.

Вільямсон додав, що з початку цієї війни Британія без вагань брала на себе ініціативу, щоб зробити крок вперед, коли інші вагалися.

“Стармер повинен продемонструвати таке ж лідерство та рішучість. Невиконання цього означало б невиконання його обов’язків”, — наголосив Вільямсон.

Мордаунт і Фокс стверджують, що бездіяльність поставить під загрозу Зеленського і підбадьорить Путіна.

“Союзники України вже знають, що, не маючи можливості вразити джерело цих атак, українці не зможуть запобігти продовженню вбивства своїх громадян або покращити їхні шанси”, — сказала Мордаунт.

Фокс додав:

“Є невизначеність щодо реакції Путіна, якщо Захід розв’яже Україні руки і дозволить їй належним чином захищатися. Однак є невелика невизначеність щодо того, як відреагує жорстокий режим, якщо дозволять його незаконній і кривавій війні досягти успіху”.

Борис Джонсон, який цими вихідними відвідував поранених ветеранів у реабілітаційних центрах у Києві, сказав, що було “болісно” зустрітися з постраждалими, чиїх поранень можна було б уникнути, якби раніше було дозволено використання ракет Storm Shadow у Росії.

"Немає жодних підстав для затримки, — сказав він. — Єдина людина, яка боїться ескалації, — це Володимир Путін, і кожен день, що минає, — це втрачена можливість врятувати життя та добитися справедливого завершення цієї війни”.

Новости Украины