Експерти розповіли, у яких випадках водій може проїхати на жовтий сигнал світлофора

Як повідомляє Дорожний адвокат, за проїзд на заборонний сигнал світлофора водій транспортного засобу одразу отримує штраф у розмірі 510 гривень (ч. 2 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Що говорить закон відповідно до пункту 8.1 ПДР, регулювання дорожнього руху здійснюється, зокрема, за допомогою світлофорів.

Пунктом 8.7 ПДР передбачено, що світлофори призначені для регулювання руху транспортних засобів і пішоходів і мають зелений, жовтий і червоний сигнали світлофора.

Згідно з п. 8.7.3 ПДР, сигнали світлофора мають, зокрема, такі значення:

а) зелений – дозволяє рух;
б) зелений миготливий – дозволяє рух, але інформує про ввімкнення заборонного сигналу;
в) жовтий – забороняє рух і попереджає про наступну зміну сигналу;
г) червоний сигнал, у тому числі миготливий, забороняє рух.

Так, відповідно до пункту 8.7.3.г ПДР, жовтий сигнал забороняє рух і попереджає про наступну зміну сигналу. Відповідно до пункту 8.10 ПДР, якщо світлофор подає сигнал, що забороняє рух, водії повинні зупинитися перед дорожньою розміткою 1.12 (стоп-лінією) або дорожнім знаком 5.69 “Місце зупинки”.

Якщо їх немає, то не ближче ніж за 10 метрів до світлофора або пішохідного переходу. А якщо їх немає, і в усіх інших випадках – перед перехрещуваною проїзною частиною, не створюючи при цьому перешкод для руху пішоходів.

Новости Украины