Енергоатом влаштовує термінову перевірку, чи вплине підрив Каховської ГЕС на роботу Запорізької АЕС

Энергоатом устраивает срочную проверку, повлияет ли подрыв Каховской ГЭС на работу Запорожской АЭС

Окупаційні російські війська створюють всі умови для підриву греблі Каховської ГЕС. Це спричинить катастрофу державного масштабу.

Державна інспекція ядерного регулювання доручила НАЕК "Енергоатом" терміново виконати аналіз безпеки експлуатації енергоблоків Запорізької атомної станції у разі відсутності зовнішнього підживлення ставка-охолоджувача через падіння рівня води у Каховському водосховищі. Про це повідомляє Інтерфакс, посилаючись на джерело в інспекції.

— Такий документ потрібен для ухвалення інспекцією рішень з експлуатації ЗАЕС у зв'язку з інформацією про мінування Каховської ГЕС та загрозою ймовірного підриву греблі, – пояснює джерело.

Падіння рівня води у Каховському водосховищі та пов'язаному з ним ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС відбудеться у разі підриву греблі Каховської ГЕС. Без охолодження серцевина реакторів почне плавитися, а зовнішня оболонка — руйнуватися, що призведе до викиду радіоактивних речовин у навколишнє середовище.

За даними джерела з інспекції, "Енергоатом" має здійснити аналіз та надати інформацію не пізніше 9 листопада. У компанії поки що не дали коментар з цього питання.

Раніше Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російські терористи ще у квітні замінували Каховську ГЕС і наразі проводять роботи з мінування шлюзів та опор. Президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що Росія готова підірвати греблю та агрегати Каховської гідроелектростанції в Херсонській області, що призведе до швидкого затоплення водами Дніпра понад 80 населених пунктів, у тому числі й обласного центру.

Ряд західних аналітиків також підтверджують плани росії щодо підриву Каховської ГЕС з метою закріплення на лівому березі Дніпра та створення перешкоди просуванню ЗСУ. Наприклад, Інститут вивчення війни стверджує, що російські окупанти зараз створюють інформаційні умови, щоб виправдати свій відступ на Херсонщині, для чого хочуть якраз атакувати Каховську ГЕС, звинувативши в цьому українську сторону.

Тим часом, родичі з Росії просять мелітопольців звернутися до Зеленського
 

Джерело

Новости Украины