Факт. Чи обов’язково віддавати документи криптобіржі: пояснює експерт WhiteBIT

Факт. Чи обов'язково віддавати документи криптобіржі: пояснює експерт WhiteBIT

Біржі криптовалют, які намагаються відповідати міжнародним стандартам безпеки, пропонують реєстрацію через процедуру Know Your Customer. Розповідаємо, для чого потрібно надавати біржі документи на перевірку, а також як купити крипту в Україні без 24-годинного очікування на підтвердження верифікації.

Чому KYC то є, то немає

Біржі криптовалют поділяють на централізовані та децентралізовані. Перші зберігають кошти клієнтів на холодному гаманці та пропонують реєструвати постійний обліковий запис. З цієї причини CEX-криптобіржа ретельно підходить до забезпечення безпеки. Як пояснюють експерти WhiteBIT, варто вибирати платформи, що рекомендують встановити пароль 2FA. Two-Factor Authentication — це вхід в обліковий запис з підтверджуючим кодом, який приходить на особистий телефон. Також варто налаштувати білий список адрес, на які можливе виведення коштів.

Ще одна причина, через яку централізовані майданчики пропонують проходити процедуру KYC — захист гаманців від попадання на них “забруднених” активів, які стосуються злочинної діяльності. Це необхідно в рамках міжнародного стандарту захисту клієнтів від шахрайства та запобігання такій діяльності.

Додаткові можливості KYC на CEX

CEX-біржі дають можливість використовувати фіатні валюти для покупки чи конвертації криптовалюти. Для цього потрібно пройти KYC, чого немає на децентралізованих майданчиках.

Ця процедура також відкриває можливість збільшення ліміту на зняття та депозит коштів, пояснюють експерти WhiteBIT.

Купівля криптовалюти без KYC

Сьогодні купити крипту без верифікації на провідних CEX біржах не можна. Але інвестувати в криптоактив можна в більш простому режимі — через режим обміну. І навіть у цьому режимі можна використовувати долари, гривні, євро та будь-які інші державні валюти.

Децентралізовані платформи (DEX) покладають турботу про особисті дані безпосередньо користувача. Такі майданчики виступають кастодианами, а виконують функцію лише посередника між угодами. Там можна купити криптовалюту без надання документів біржі.

Чи можлива спрощена верифікація

Перший на даний момент прецедент проходження спрощеної верифікації для українців, яка займає не добу, а лише кілька хвилин, забезпечує біржа WhiteBIT. Цей майданчик у березні 2022 року провів інтеграцію з порталом державних послуг Дія. Тепер при натисканні однієї кнопки документи з Дія підтягуються в обліковий запис на біржі та перевіряються моментально.

Джерело

Новости Украины