Фіаско Баранова. Свідло – ліквідатор корпорації? Політичні підсумки року — Новости Бердянска

2021-й видався багатим на яскраві політичні події в Бердянську. «Бердянськ 24» підсумовує найбільш знакові перипетії бердянського політикуму року, що минає

Фіаско Баранова. Свідло – ліквідатор корпорації? Політичні підсумки року

Політичне розчарування року – Валерій Баранов

IV каденція Валерія Баранова в якості Бердянського міського голови ознаменувалась колосальним політичним фіаско. Систематичні загравання з «корпорацією», всеможливі поступки представникам депутатської більшості, відсутність дієвих результатів в реалізації гучно анонсованих масштабних проектів, провали в тарифній політиці, поступовий «злив» членів своєї команди призвели до патової ситуації. В результаті єдиним можливим для себе варіантом Валерій Баранов обрав добровільне складання повноважень.

Насправді підсумки такої політики екс-міського голови можуть мати куди більш серйозні наслідки, ніж відставка Валерія Баранова. Своїми заявами про «повне порозуміння з депутатським корпусом і Олександром Свідло» та систематичними поступками на користь корпорації досвідчений політик практично не залишив юридичних підстав для дострокового розпуску міської ради. Майже рік діяльності були позбавлені стратегічного бачення подальшої роботи з двома третинами міської ради в умовах можливості в будь-який момент оголосити недовіру і відправити у відставку Валерія Олексійовича.

Валерий Баранов выступил с заявлением об уходе с должности городского головы

Ще один колосальний мінус роботи Баранова – розчарування містян в дієздатності опозиційних до народного депутата сил. Різкими заявами на адресу політичних опонентів під час передвиборчої кампанії, формування образу одноособового лідера і колосальний політичний розворот після набуття владних повноважень певним чином дискредитували в очах суспільства опозиційні сили.

 

Олександр Свідло – ліквідатор корпорації?

Завдання, з якими не впорався Валерій Баранов, схоже, успішно, хоча і неочікувано, виконує тимчасово виконуючий обов’язки міського голови Олександр Свідло. За місяць роботи секретар міської ради організував «хрестовий похід» проти «ветеранів корпорації». Богдан Сушко, Дмитро Єгоров – перші очевидні жертви політики тимчасового мера. Різкість у висловлюваннях, а подекуди і хамство, за нашою інформацією, викликають поглиблене несприйняття Олександра Свідло в політичних рядах табору народного депутата. Далека неоднозначність персони т.в.о. міського голови впливає і на відношення в цілому до команди Олександра Пономарьова в суспільстві. Випробування негодою, тарифні виклики, підготовка і проведення сезону 2022 стануть визначальними в подальшому майбутньому як самого Олександра Свідло так і позначаться на перспективах існування «корпорації».

Александр Свидло

Політичні кроки та публічні заяви Олександра Свідло свідчать про намагання секретаря міської ради зберегти прихильність шефа і не перетворитись в очах Олександра Пономарьова на «політичного трупа».

В цілому за підсумками минулого року, окрім подій останніх тижнів Олександр Свідло особливо не відзначався. Характерною відзнакою поведінки секретаря міськради було абстрагування від гострих соціальних проблем і намагання отримати політичні дивіденди популістичними заявами. Перегляд тарифу на проїзд в громадському транспорті – Свідло публічно не виступав. Тарифна політика тепломережі, за часів мерства Валерія Баранова – Свідло обмежувався критичним виступом на засіданні виконавчого комітету.

 

Олександр Пономарьов знову в епіцентрі скандалу всеукраїнського формату

Российский Паспорт Пономарева

Вже традиційно для представника Бердянська у Верховній Раді Олександр Пономарьов не відзначився в законотворчості, залучення бюджетних коштів на територію округу також в пасиві ПАСа, як і звітних зустрічей з мешканцями не було… Натомість член ОПЗЖ в черговий раз опинився в епіцентрі скандалу. Журналісти видання «Радіо Свобода» оприлюднили інформацію про подвійне громадянство у народного депутата. «Схеми» повідомили про наявність у Олександра Пономарьова діючого паспорту громадянина Російської Федерації. «Танковий скандал», тендери в оборонній сфері в умовах російської агресії на тлі нового резонансу можуть знову привернути увагу правоохоронних органів до діяльності нардепа.

 

Заборона ОПЗЖ – Бердянськ свою позицію офіційно не висловив

В квітні петиція про звернення Бердянської міської ради до Мін’юсту з ініціативою заборони в Україні політичної партії ОПЗЖ в політичних колах міста спровокувала серйозний конфлікт. Екс-міський голова Валерій Баранов спочатку публічно підтримав заборону на всеукраїнському рівні проросійської політсили, проте під тиском депутатського корпусу пізніше вибачився за свої слова. При цьому в своїй позиції спробував звинуватити журналістів… В результаті резонанс довкола петиції було зведено до висловлювань Баранова, а по суті підтриманого містянами звернення, депутати не голосували.

 

Політичний «камбек» року – Олексій Бакай повернувся у велику місцеву політику

Алексей Бакай РГА

В квітні двічі екс-мера Олексія Бакая призначено головою Бердянської районної державної адміністрації. На новій посаді очільник БРДА залучив фахівців Інституту водних проблем та меліорації Національної академії наук України до розробки проекти водозабезпечення району. Планується долучити район до масштабного всеукраїнського проекту з водопостачання півдня України. Попередні напрацювання вже було представлено в ЗОДА. Робота триває.

Влітку Олексій Бакай потрапив в скандал після російськомовного привітання з Днем військово-морських сил. Історія гострого протистояння між колишнім міським головою Бердянська і «корпорацією» далася в знаки, тож тема достатньо тривалий час перебувала в топі місцевого інформаційного простору. При цьому аналогічні порушення Закону України про Захист української мови з боку Валерія Баранова та Олександра Свідло практично залишились поза увагою.

 

Тарифні війни: бердянці вперше за багато років проявили жорсткість проти тарифної політики монополістів

Перший за багато років масовий виступ мешканців міста стосувався перегляду вартості проїду в міському транспорті. Громадський рух, велелюдний круглий стіл, виступи на засіданнях виконавчого комітету яскраво продемонстрували владі невдоволення суспільства якістю сервісу в міському громадському транспорті. В результаті, під тиском громадськості, влада і перевізники були змушені піти на незначні поступки і скасувати обмеження на пільговий проїзд пенсіонерів і інвалідів ІІІ групи. При цьому корінь проблеми залишився не вирішеним. Влада продовжує демонстративно ігнорувати запит бердянців на реформу в секторі пасажирських перевезень.

Ще більш масовим став рух опору бердянців проти тарифної політики тепломережі. Нарахування за абонентську плату абсолютно всім мешканцям спровокували серію мітингів і масових виступів містян. В результаті влада задекларувала намір розірвати угоду з тепломережею і, начебто, взяла курс на пошук варіантів переходу від монопольного теплопостачання.

 

Дострокові вибори Бердянського міського голови найвірогідніше відбудуться восени

До кінця 2021-го року Верховна Рада так і не визначилась з датою проведення дострокових виборів Бердянського міського голови. Враховуючи це найвірогіднішою датою перевиборів є жовтень 2022-го року. До цього часу обов’язки міського голови тимчасово виконуватиме секретар міської ради.

 

Скандали за участю депутатів

Цуканов и Сушко

ДТП за участю Миколи Рудницького і його подальше складання депутатських повноважень безумовно один з найгучніших скандалів за участю депутатів в поточному році. Депутатське крісло Миколи Рудницького зайняв Андрій Андрієнко, який одразу очолив планово-бюджетну комісію міської ради.

Нещодавна бійка двох депутатів міської та районної рад також в топі гучних скандалів. Які матиме наслідки резонансна пригода поки що невідомо.

Протистояння в середині корпорації між Олександром Свідло та Віктором Цукановим з однієї сторони і Богданом Сушко з іншою офіційно виглядає як реакція тимчасового мера на необґрунтоване підвищення тарифів ЦР. Насправді, за нашою інформацією, конфлікт виник ще за часів Валерія Баранова. Привід для протистояння банальний – вимога рівноцінного розподілу фінансових потоків.

 

Сезонна торгівля в центрі міста

ромашки

Трендом останніх років стали заклики представників різних політичних груп навести порядок в сезонній торгівлі. В цьому році навіть було запроваджено мораторій. Його реалізація не обійшлась без казусів. Депутатський корпус, в черговому пориві демонстрації власної значимості екс-міському голові Валерію Баранову, спробував заборонити діяльність і водних атракціонів поблизу Приморської площі. Відповідне рішення навіть було офіційно підкріплено голосуванням міської ради. Однак, після ряду домовленостей між Барановим і корпорацією, тиском на депутатів інших зацікавлених у веденні даного бізнесу сторін, своє рішення депутати відмінили.

В цілому в сезонній торгівлі влада Бердянська не запропонувала принципово нових візій. Єдину спробу в сучасній історії реформувати даний вид сезонного бізнесу було здійснено в 2016 році екс-заступником міського голови Іриною Плющій. Команда Баранова, окрім встановлення купи МАФів поблизу конструкцій «Ромашки», нічого конструктивного запропонувати не змогла.

 

Яскраві політичні події 2021-го прогнозують не менш цікавий 2022-й. На нас чекають вибори, а це означає, що попереду масові гуляння, продуктові набори, ремонти і реконструкція всього і всюди за бюджетний кошт, а можливо й за рахунок кредиту в 100 мільйонів, який, можливо, буде оформлено… Чекаємо і спостерігаємо.

Источник

Новости Украины