ФОПи мають сплатити всі податки та закрити рахунки в банку: у податковій розповіли, як закривати бізнес

Щоб закрити ФОП (фізособу-підприємця), потрібно здійснити 5 дій. Насамперед, слід звернутися до держреєстратора за місцем реєстрації та подати заяву про припинення підприємницької діяльності.

Про це повідомили у Державній податковій службі (ДПС). Там зазначили: другим кроком має стати подання відповідної звітності до податкової інспекції. Зокрема:

  • ФОПи на загальній системі оподаткування мають подати декларацію про майновий стан та доходи;
  • ФОПи-«спрощенці» (якіперебувають на спрощеній системі оподаткування) – декларацію платника єдиного податку.

«Також потрібно подати звіт з єдиного внеску. І декларацію з ПДВ (для платників)», – зазначили в ДПС.

Третій крок – проведення остаточних розрахунків з бюджетом. Для цього потрібно сплатити єдиний податок, а також ЄСВ за місяць, в якому подано заяву держреєстратору. Якщо не було сплачено податки та збори в попередніх періодах, їх також потрібно сплатити.

«Крок 4. Закрити поточні рахунки у банку. Щоб закрити рахунок, ФОП подає відповідну заяву в довільній формі», – розповіли в ДПС.

П’ятий крок – зняття з обліку у контрольних органах. У разі подання необхідної звітності та відсутності податкової заборгованості фізособа знімається з обліку в органах ДПС.

Питання РРО для ФОПів вирішено

Раніше голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що в Україні вже 70-80% ФОПів у сфері торгівлі встановили РРО (реєстратори розрахункових операцій). У зв’язку з чим дискусія про необхідність їх встановлення «вже вичерпала».

«Торгівля вже на 70-80% встановила РРО, дискусія про РРО вже себе вичерпала. Ми можемо дискутувати про щось, але зараз це питання вже вирішене», – резюмував він.

При цьому Гетманцев підкреслив: встановлення РРО є «елементарним інструментом податкового обліку для торгівлі». А тому повернення до обговорення необхідності в цьому є «безглуздістю».

Джерело

Новости Украины