Гаряча ванна – шкідливо чи корисно? Поради чернігівцям

Багато хто любить «погріти кісточки» в гарячій ванні. Особливо якщо позаду – довгий та сповнений потрясінь день. Полежавши у воді, ми розслабляємось, позбавляємося ниючого болю у м’язах. Загалом, вважається, що гаряча ванна – це корисно для організму, однак перш ніж пірнути до неї, варто пам’ятати: у деяких випадках вона може не тільки не дати бажаного результату, а й навпаки – завдати непоправної шкоди.

Власне, до прийому гарячої ванни варто ставитися не як до приємного дозвілля, а до медичної процедури, у якої крім приємностей є й протипоказання.

Цукор, відпочинок та суглоби

Вважається, що найголовніша перевага гарячої ванни – розслаблення. Так, вона справді допомагає позбутися стресу, зняти напругу з перевтомлених м’язів, що зрештою допоможе вам швидше заснути.

Незважаючи на те, що у ванні ви рухаєтеся не дуже активно, організм весь час інтенсивно витрачає енергію. Деякі дослідження показують, що за годину, проведену у воді з температурою 40°С, людина спалює 130 калорій. Тобто стільки ж, як під час півгодинної пішої прогулянки. Але практикувати подібне все ж таки не слід. Водна процедура тривалістю в годину може бути небезпечною для життя.

Гарячі ванни допомагають зменшити запалення і контролювати рівень цукру в крові майже так само, як фізичні вправи. Різке підвищення температури на кілька градусів призводить до появи в крові так званих білків теплового шоку, які допомагають обміну речовин та розщепленню глюкози.

На думку лікаря-вертебролога, медичного директора клініки «Авангард Мед» Олексія Казакова, тепла ванна може бути корисною й для спини та суглобів. Однак є і винятки.

– Тепло розширює судини і збільшує приток крові. Особливо це важливо при таких захворюваннях, як артроз. Чим краще кров постачається в суглоби, тим вони повільніше старіють, і тим краще там виробляється синовіальна рідина – змазка. Але це правило працює тільки у випадку, коли захворювання – на стадії ремісії. Якщо ж теплу ванну застосовувати в стадії загострення, то тепло тільки посилить набряк, – наголосив Олексій Казаков.

Серце, травми та шлунок

Одна з головних пересторог для прийому гарячої ванни – проблеми із серцем та судинами. Якщо ви любите полежати у гарячій воді, то, мабуть, помічали, що, попри загальне розслаблення, ваше серце починає битися швидше. Це відбувається тому, що тепло розширює периферичні судини, і наш «моторчик» починає качати кров інтенсивніше та швидше. Тож якщо серце хворе, то може не впоратися із цим додатковим навантаженням.

Як би прикро це не звучало, але найнебезпечніше приймати ванни для тих, чиє серце хворе, саме тоді, коли хочеться робити це частіше та довше – холодної пори року.

Якщо ви переборщили з температурою, то може статися й інше лихо: через різку зміну кровотоку може запаморочитися голова. У гіршому випадку – втрата свідомості.

Не варто приймати гарячу ванну й вагітним. Дослідження показали, що це може негативно вплинути на дитину.

Ще одне правило: приймати ванну краще на порожній шлунок. Інакше порушиться травлення, з’явиться нудота, інші неприємні відчуття.

За словами Олексія Казакова, категорично протипоказано і прогрівати за допомогою ванни травмовані суглоби або спину, яка розболілася після городу. Так, тепло трошки зменшує біль, але зрештою дає зворотний результат.

– У гострий період, коли є травма або запалення, гаряча ванна навпаки посилить набряк тканин. Дуже великий міф сідати біля батареї, біля печі та вигрівати спину чи суглоби після травми чи просто під час загострення хвороби. Перші два-три дні потрібно, навпаки, охолоджувати її спеціальними мазями або рідинами. Наприклад, спортсменам після травм обробляють спортивним охолоджувачем. А от за кілька днів уже можна прогрівати компресами або теплими ваннами, – розповів Олексій Казаков.

Тобто, загалом, як і в усьому, потрібно триматися золотої середини. Не варто залежуватися у гарячій ванні протягом кількох годин, періодично міняючи воду. Та й вода потрібна не надто гаряча – температура має бути лише трошки вищою за тепло нашого тіла, тобто до 40°С.

– Якщо в стадії загострення дати тепло, то спочатку стане трошки легше, і це стосується і болю в спині, і загострення в суглобах. Але потім, за рахунок збільшення набряку, посилюється больовий синдром. Тому в гострих станах теплу ванну приймати не можна. Якщо ж стан підгострий, тобто коли від часу травми минуло кілька днів, а сама хвороба зараз вас особливо не турбує, то можна приймати негарячу ванну, попередньо додавши до неї морську сіль. Таким чином утвориться розчин, який буде зменшувати набряк, адже витягуватиме на себе зайву рідину. Але й у таких випадках забувати про час непотрібно. Процедура не має тривати довше ніж 10–15 хвилин, – розповів лікар-вертебролог Олексій Казаков.

Источник

Новости Украины