Генератор для ОСББ – як діє програма компенсації на придбання: топ 8 запитань

Генератор для ОСББ – як діє програма компенсації на придбання: топ 8 запитань

Фото: Ковальчук Віктор / УНІАН​

В столиці та ще в декількох містах України запрацювала програма часткового відшкодування вартості придбаного ОСББ або керуючою компанією генератора. «КП в Україні» знайшла відповіді на найпопулярніші практичні питання щодо цієї опції.

1. Яку суму готова компенсувати місцева влада?

Єдиної відповіді на це питання нема. Приміром, столичні депутати затвердили програму, згідно з якою з місцевого бюджету буде покриватись до 75% вартості генератора, але не більше 80 тисяч гривень. На таку ж максимальну грошову компенсацію можуть розраховувати полтавчани (50% вартості, але не більше 80 тисяч гривень).

У Львові діє інша формула: до 50% вартості генератора, але не більше 30 тисяч гривень. Рівненські депутати затвердили, що громадяни можуть розраховувати на покриття 70% вартості генератора, але не більше 45% гривень. У Запоріжжі – 80% вартості генератора, але не більше 30 тисяч гривень, Чернівцях – 80% вартості, але не більше 60 тисяч гривень. Найщедріша станом на 10 грудня є одеська міська влада. Одеситам готові покривати з міського бюджету 70% вартості генератора, але не більше 100 тисяч гривень.

Щоб претендувати на таку допомогу, потрібно написати заяву і надати пакет супровідних документів до місцевої ради.

2. Хто може претендувати на компенсацію?

Мешканці окремо взятої квартири не можуть придбати для власних потреб генератор і виставити рахунок міськраді. Місцева влада готова ділити чек лише з ОСББ або ЖБК. Саме цими компаніями офіційно має бути сплачений рахунок за придбання генератора. Крапка!

3. Що вважається багатоповерховим будинком?

Критерії визначають місцеві депутати. В Києві згідно з цією програми відшкодування багатоповерховим вважається будинок, який має 2 та більше поверхів, в Сумах – 3 і вище поверхів (виключення – двоповерхові будинки, збудовані до 1993 року).

Більш ліберальний підхід в Чернівцях – поверховість особливо немає значення. Важлива умова, щоб він купувався на потреби не менше 36 квартир.

4. Які генератори можна придбати?

Під компенсаторний механізм підпадають лише генератори «малої» потужності – в середньому 2-5 кВт (до речі, цього вистачить лише на потреби однієї квартири, якщо увімкнути холодильник, плиту, пралку, чайник, пару лампочок і пару телефонів – детальніше див. п.7). Дизельний чи бензиновий – немає значення. Фірма виробника значення теж немає. Лише в Луцьку депутати підтримали ідею, що генератор має бути від українського продавця. Генератор обов’язково має бути новий і вже придбаний.

5. У кого купувати?

Точно не «з рук». А якщо і «з рук», то продавець має бути зареєстрований хоча б як ФОП 3-ї групи. Продавець має надати документи з технічними характеристиками генератора та серійним номером, гарантію.

6. За які кошти купувати генератор?

Генератор має купувати ОСББ. Водночас, генератор – річ достатньо вартісна. І щоб зробити таку дорогу покупку, правління ОСББ має порадитись з мешканцями будинку. Якщо йти по стандартній процедурі мирного часу, то варто було за 14 днів скликати загальні збори і винести питання про придбання генератора на голосування. Набралось 50%+1 голос – кошти з рахунку ОСББ виділяються на придбання генератора.

Другий варіант – запустити механізм підписних листів, щоб отримати згоду мешканців.

Третій варіант – власники квартир можуть зорганізуватись і домовитись про внесення «добровільного внеску на придбання генератора». І ще один варіант – майже у всіх статутах ОСББ є пункт, в якому зазначається сума коштів, якою правління має право розпоряджатися. Наприклад, терміново потрібно щось придбати для збереження критичних комунікацій будинку, а часу на скликання зборів немає.

7. На що буде виробляти електроенергію такий генератор?

В заяві на відшкодування частини вартості генератора ОСББ вказується, на які саме потреби буде використовуватись генератор. Якщо ви уважно прочитали пункт 4 цієї статті, то вже зрозуміли, що придбання генератора малої потужності не забезпечить вашу квартиру (всі квартири будинку) «світлом».

Як ОСББ буде використовувати генератор – рішення власників багатоквартирного будинку. На сьогодні найпопулярнішими є два варіанти такого використання. Перший – генератор запускають виключно на подачу мешканцям будинку холодної води та опалення (звісно, при умові подачі їх містом), тобто роботу відповідних насосів. Другий – облаштовують при будинку власний «пункт незламності», в якому можна буде підзарядити гаджети, випити чаю-кави, підігріти їжу і т.д.

8. Хто заплатить за паливо для генератора та в чому його зберігати?

Грошової компенсації від держави на придбання палива та мастила для генератора не буде. Придбання всього необхідного для роботи генератора ляже на плечі власників будинку. Якщо говорити мовою цифр, то приготуйтесь, що платіжка за утримання прибудинкової території зросте на сто і більше гривень. Ось простий розрахунок: якщо генератор буде «тарахкотіти» 8-10 годин на день, то використає в середньому 10 літрів палива, що в грошовому еквіваленті 500-550 гривень. Множимо цю суму на 30 днів – 15 тисяч гривень. А потім ділимо її на 100 (200-300 і т.д. квартир в будинку).

Не забуваймо й про оплату праці людини, яка буде обслуговувати генератор, та логістичні витрати на доставку палива.

Ще одна стаття витрат – облаштування місця, де буде знаходитись генератор. Далеко не у всіх будинках є готове спеціальне приміщення, в якому можна поставити генератор (щоб це був не підвал, не під’їзд, не коридор, не квартира).

До речі! Ще одна велика проблема – де зберігати паливо для генератора? Ви ж не думаєте, що хтось щодня буде возити його каністрами чи підвал будинку стане складом з пальним? Мають бути відповідні резервуари, з яких паливо подається в видаткові баки хоча б за допомогою ручних насосів (або з електроприводом). І так, купувати ці резервуари, як і облаштовувати місця для них – а там дуже багато юридичних нюансів — це все буде за власний кошт мешканців.

Джерело

Новости Украины