Геннадій перший. На могилі Кернеса почали монтувати меморіал

Через війну на могилі п'ятого мера Харкова до 17 грудня не встигнуть поставити пам'ятник.

На другому кладовищі Харкова за місяць до другої річниці змонтували арку.

Роботи почалися трохи раніше. На могилі Геннадія Кернеса уже зробили гранітні сходи, таку саму плиту і арку у вигляді величезних букви і цифри. Літера Г і цифра 1 стануть своєрідною тріумфальною аркою, із якої начебто буде виходити Геннадій Кернес. Але бронзовий пам’ятник поки що не готовий, його виготовлення відтермінували через війну: ливарню розбомбили окупанти.

Меморіальний комплекс буде повністю завершений уже в новому 2023 році.

Нагадаємо, скульптура — лише елемент монументальної композиції. Скульптуру автор Олександр Рідний ліпив з реальної фотографії Геннадія Кернеса, яку відібрав з фотоархіву разом з рідними. Лише жест вирішили замінити на той, який був досить характерний для колишнього мера і який він запозичив у Вінстона Черчилля, британського прем’єр-міністра середини XX сторіччя.

«Архітектурна частина майже готова. Загальна ідея була зробити тріумфальну арку, бо товариш такий був — переможець по життю, кредо в нього таке було, тому й  арка. Одночасно вона чимось нагадує місто, там є такі прямокутні штуки, в яких зашифрована монограма Г1 — Геннадій перший, бо для рідних та близьких він завжди єдиний та перший. З цього міста стилізованого нібито виходить Геннадій Кернес», — розповів UA-NEWS.in.ua автор скульптури Олександр Рідний.

Геннадій Кернес помер у ніч на 17 грудня 2020 року в клініці «Шаріте» в Берліні. Причиною стали ускладнення після коронавірусу.

    Джерело

    Новости Украины