Гідратація рослинних олій: аргументи за та проти

Гідратація рослинної олії практикується вже більше століття. Спочатку процес був введений для перетворення деяких ненасичених жирних кислот у рослинні олії, щоб зробити їх більш стійкими до окислення. Сьогодні лінія гідратації та нейтралізації використовується підприємствами олійно-жирової промисловості в рамках процесу рафінації для очищення олії від фосфоровмісних речовин та інших гідрофільних домішок, нейтралізації вільних жирних кислот, а також вимиванні мила з олії та формуванні соапстоку

Аналіз ефективності рафінації під час різної підготовки соняшникової олії

Гідратація є важливим етапом при підготовці рослинних олій до рафінації. Для початку фізичної рафінації залишковий вміст фосфору має бути не більше ніж 30 мг/кг. Після гідратації та відбілювання вміст фосфору знижується до 5 мг/кг.

У таблиці наведено порівняльний аналіз ефективності рафінації масел при різних процесах підготовки. За основу взято показники сепараційної лінії продуктивністю 200 тонн на добу.

Показники Підготовка олії до рафінації
Нерафінована сировина Сировина після гідратації
Обсяг, що подається на рафінацію, т/добу 200 198,38
Об’єм, що подається на гідратацію, т/добу 200
Відходи при гідратації 1,8Ф, де Ф — м.д. вилучених фосфоліпідів, (Ф=0,7-0,25=0,45%) 0,81
Масова частка фосфоліпідів у маслі, що подається на рафінацію, % 0,70 0,25
Кислотне число, мг КОН/г 3,00 2,80
Ефективність процесу

за стадіями рафінації

Кислотна гідратація

відходи (1,7Ф), %

втрати, %

вихід, %

1,19

98,81

0,43

99,57

Нейтралізація

 

відходи,

(kХ, де Х — вміст жирних кислот, %, Х=0,5к.ч.)

відходи, %

втрати, %

вихід продукту, %

1,7Х

2,55

0,1

96,16

1,4Х

1,96

0,1

97,57

Промивка

відходи, %

втрати, %

вихід, %

0,2

0,2

95,76

0,2

0,2

97,11

Відбілка

втрати 0,25А,

де А=0,4%

вихід, %

0,1

95,66

0,1

97,01

Виморожування

 

втрати 0,4V,

де V=0,3%

вихід, %

0,12

95,54

0,12

96,89

Дезодорація

відходи, %

втрати, %

вихід, %

0,15

0,05

95,34

0,15

0,05

96,69

Обсяг одержуваного рафінованого дезодорованого продукту на добу, тонн 190,68 193,38
Середньорічні витрати робочого часу, доба 285
Вихід рафінованого дезодорованого продукту на рік, тонн 54343,8 55113,3
Обсяг отриманого співапстоку, тонн

за добу

у рік

7,48

2131,8

4,74

1351,3

Достатньо швидко проаналізувати отримані дані, щоб переконатися в ефективності та економічній доцільності гідратації та нейтралізації.

Переваги та недоліки гідратації олії

Досвід компанії «ТАН» та аналіз наведених у таблиці даних показує, що рафінація попередньо гідратованих жирів забезпечує переваги порівняно з переробкою нерафінованих олій.

  • Рівень відходів знижується, забезпечуючи вищий прибуток від продажу готового рафінованого дезодорованого продукту. Середній приріст складає 1.4%.
  • Об’єм співапстоку знижується приблизно в півтора рази, частково вирішуючи проблему його утилізації.
  • При кислотній гідратації знижується витрата фосфорної кислоти, відбільної глини, підвищується селективність. Внаслідок цього ефективність подальших етапів очищення підвищується.
  • Процес дозволяє отримати фосфоліпідну емульсію, яка представлена дає додатковий продукт для реалізації шляхом збагачення шроту або виробництва ПФК — харчового фосфатидного концентрату, що містить лецитин.

Реалізація фосфатидного концентрату проблем не становить, попит на нього стабільний. Проте основним недоліком прийнято вважати високі витрати на устаткування. Якість готової рафінованої дезодорованої олії визначається фінальними стадіями рафінації (вінтеризацією та дезодорацією), тому багато підприємств олійно-жирової промисловості таки інвестують у модернізацію існуючих ліній та купівлю нового обладнання для отримання високоякісного продукту, який повністю відповідає всім стандартам.

Висновки

Інтеграція ліній гідратації та нейтралізації у виробництво не тільки підвищує ефективність рафінації, а й дозволяє отримати додатковий продукт у вигляді ПФК з високим вмістом лецитину.

Новости Украины