Глобальний саміт миру у Швейцарії: Зеленський та Амгерд виступили на спільній прес-конференції

Глобальний саміт миру у Швейцарії: Зеленський та Амгерд виступили на спільній прес-конференції

Фото: REUTERS

У Бюргенштоку розпочався дводенний Глобальний саміт миру. У Бюргенштоку розпочався дводенний Глобальний саміт світу. Напередодні заходу президент Володимир Зеленський та лідер Швейцарії Віола Амгерд провели спільну пресконференцію. Трансляцію веде на своєму YouTube-каналі «Суспільне».

— Все, про що буде домовлено сьогодні на саміті, стане частиною такого важливого для нас миротворчого процесу. Вірю, що ми побачимо тут на саміті як робиться історія. Дякую вам за вашу підтримку, і нехай справедливий світ буде встановлений якнайшвидше, — заявив Зеленський.

У ході пресконференції президент Швейцарії Віола Амгерд заявила, що на цьому першому саміті представники міжнародної спільноти разом з Україною мають отримати «спільне розуміння можливих рамок» завершення війни в Україні, а також за яких умов до цього процесу може бути залучена Росія.

— Якщо ми хочемо направити процес у напрямку світу, потрібно буде колись залучити також і Росію. Це всім зрозуміло. Як міжнародна спільнота ми можемо зробити внесок у підготовку простору для прямих переговорів між супротивними сторонами. Тому ми й зібралися тут, – наголосила вона.

Саміт миру у Швейцарії проходитиме 15 та 16 червня. Участь у ньому візьмуть 92 країни та 8 світових організацій: Рада Європи, ОБСЄ, Організація американських держав, Єврорада, Європейська комісія, Європейський парламент, ООН та Вселенський патріархат. 57 країн представляють на заході глави держав та урядів. Серед них — президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр Японії Фуміо Кішида, канадський прем’єр Джастін Трюдо та британський Ріші Сунак, а також голови Єврокомісії та Євроради Урсула фон дер Ляєн та Шарль Мішель. США представляють на саміті віцепрезидент Камала Харріс та радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван.

Відомо, що Зеленський вже провів зустріч із президентом Швейцарії Віолою Амерд, а також зустрівся із віцепрезидентом США Камалою Харріс. Також до початку саміту у нього заплановано двосторонню зустріч із президентом Чилі Габріелем Боричем.

15 червня віцепрезидент Сполучених Штатів Камала Харріс оголосила про новий пакет допомоги. Вашингтон спрямує Києву 1,5 мільярда доларів для підтримки енергетичного сектору. Коротко про писав, що напередодні «Саміту миру» у Швейцарії західні союзники поставили нашій країні нові партії озброєння. Причому це робили посиленими темпами. Ми заглянули в арсенали ЗСУ та оцінили нові надходження.
Джерело

Новости Украины