Голова фермерського господарства на Харківщині вкрав піску на 17 мільйонів гривень

Фермер незаконно заволодів земельною ділянкою та став видобувати там пісок.

Збитки від незаконного видобутку піску склали 17 мільйонів гривень.

Слідчі оголосили підозру керівнику фермерського господарства, який незаконно видобував будівельний пісок у Харківській області. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Як установило слідство, керівник фермерського господарства незаконно отримав у приватну власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею понад 8,5 гектара в Харківському районі у 2009 році.

«Підозрюваний, не маючи дозвільних документів на видобування корисних копалин та повноважень на проведення таких робіт, а також без гірничого відводу та плану розробки родовища корисних копалин розпочав незаконний видобуток будівельного піску на вказаній земельній ділянці. Таким чином, голова фермерського господарства незаконно заволодів піском обʼємом майже 17 000 кубічних метрів», — розповіли в прокуратурі.

Крім цього, керівник фермерського господарства незаконно зняв поверхневий шар земель з ділянки площею понад один гектар. Через це були порушені природні властивості ґрунту, земля втратила родючість. Як зазначили у прокуратурі, це що створило небезпеку для довкілля.

Підозру керівнику фермерського господарства сформували за ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 239-1, ч. 1 ст. 254, ч. 2 ст. 364-1 Кримінального кодексу України:

  • порушення встановлених правил охорони надр, що створило небезпеку для довкілля та спричинило тяжкі наслідки;
  • незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, що створило небезпеку для довкілля;
  • безгосподарське використання земель, що спричинило втрату їх родючості;
  • зловживання повноваженнями, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб використання, всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, що завдало тяжкі наслідки державним інтересам.

Як писав UA-NEWS.in.ua, співробітники Служби безпеки України затримали організатора угруповання, яке займалося нелегальним видобутком будівельного піску у промислових масштабах на Харківщині. Він переховувався від слідства понад п’ять місяців. 

Джерело

Новости Украины