Голова ГУРу Буданов брав участь у звілененні села на Харківщині

Кирило Буданов доклався до контрнаступу на Харківщині у складі підрозділу "Kraken".

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов неодноразово називав «Kraken» «одним із найбільш боєздатних підрозділів» у країні.

Виявляється, навесні він разом із харківським підрозділом звільняв селище Руська Лозова на півночі Харківської області. У контрнаступ на цьому напрямку «Kraken» на чолі з офіцером з позивним Віто (помилково багато хто називає командиром начальника штабу Костянтина Немічева) пішов у квітні 2022 року, через деякий час після звільнення Вільхівки (в операції брали участь Фрайкор, азовці і «Кракен»).

«Успішний штурм Вільхівки ветеранами «Азова», патріотами, футбольними хуліганами вразив не лише росіян. У ГУР вирішили створити новий підрозділ на основі тих добровольців, які показали себе в обороні Харкова та спецоперації «Вільхівка». Село Руська Лозова наприкінці квітня звільняли вже під прапором «Кraken», — пише «Українська правда».

На це завдання, розказав Віто, приїжджав і ходив на штурм Кирило Буданов. Раніше про цей факт не було відомо.

За словами керівника підрозділу, операція починалася з селища Лісне, із першого разу українським військовим зайти не вдалося, після цього операцію довелося згорнути і доопрацювати. Перед другою спробою розвідники привели «язика», який розповів про сили росіян.

«У нас було десь 200-220 осіб. Висунулись у пішому порядку через ліс. Поки ми робили відволікаючий маневр, командир батальйону Скіф зайшов із піхотою через правий фланг, зайняв визначені сектори, після чого почали зачистку», — згадує Віто.

Коли на Руську Лозову з боку Питомника висунулася бронетехніка РФ, бійці закріпилися в церкві, по якій працювала авіація та танк. Після прориву основних сил ЗСУ трасою Руську Лозову остаточно зачистили. Наступного дня росіяни спробували повернути позиції, але не змогли.

Нагадаємо, Руську Лозову звільнили 29 квітня. Звідси окупанти постійно обстрілювали Олексіївку та Павлове Поле.

14 січня президент Володимир Зеленський подякував підрозділу Kraken ГУР Міноборони, який допомагає нищити окупантів у Соледарі. 

У травні 2022 рокуу Росії оголосили у розшук двох харківських комбатів із «Кракена» —  Костянтина Немічева та Сергія Величка («Чилі»). За даними Слідчого комітету країни-окупанта, Немічев і Величко причетні до посягання на життя не менше восьми російських військовослужбовців «шляхом заподіяння множинних тілесних ушкоджень, зокрема з використанням вогнепальної зброї». Раныше в Росії писали про здачу в полон командирів спецпідрозділів «Азова». Того ж вечора бійці записали відео з площі Конституції та спростували цю інформацію.

Джерело

Новости Украины