80% усіх випадків інсультів можна запобігти, повідомляють лікарі Міської лікарні №3 Краматорська. І надають поради, як запобігти захворюванню та вчасно його виявити.
За даними ВООЗ, інсульт є другою причиною смерті людей віком старше 60 років і п’ятою – людей віком 15–59 років. На жаль, інсульт – це не далека і випадкова проблема, а захворювання, з яким може зіштовхнутись кожен. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років.
Головне, що потрібно знати про інсульт
Типи інсульту. Найпоширеніший тип інсульту – ішемічний (приблизно 85 %). Виникає при закупорці кровоносної судини, що постачає кров до мозку. Геморагічний інсульт (близько 15 %). Виникає через розрив судини в мозку, що призводить до крововиливу в мозкові тканини.
Основні ознаки інсульту легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:
М – нерозбірлива Мова або нерозуміння слів О – раптова асиметрія Обличчя З – раптове Запаморочення, втрата рівноваги О – Очі, раптове погіршення зору К – слабкість чи оніміння Кінцівок, частіше з одного боку.
Що робити Не зволікай. При підозрі на інсульт важлива кожна хвилина, негайно викликай бригаду екстреної медичної допомоги – телефонуй 103!
Як запобігти Будь фізично активним, обирай здорову їжу, відмовся від вживання тютюну та алкоголю, контролюй артеріальний тиск, рівень холестерину та глюкози крові. Вчасно звертайся до сімейного лікаря на чекапи. Корисні продукти для здоров’я твого мозку та профілактики інсульту
Морську рибу (лосось, скумбрію та ін.) як джерело омега-3 жирних кислот, що допомагають підтримати нормальний кровообіг та забезпечити мозок необхідною кількістю кисню і поживних речовин. Горіхи та насіння, які містять рослинні омега-3 жирні кислоти, що знижують рівень холестерину і покращують стан судин. Ягоди – потужне джерело антиоксидантів, що захищають клітини організму від пошкоджень. Кольорові овочі, зокрема зелені (шпинат, кріп, листя салату), що містять вітаміни та мінерали. І як джерело фолатів, запобігають нашаруванню холестерину на внутрішній стінці судин. Білки (нежирне м’ясо, риба, яйця, бобові) – основний будівельний матеріал для клітин всього організму та мозку, зокрема.
Намагайся відмовитись від вживання цукровмісних напоїв, зокрема газованих, трансжирів, наприклад, маргарину, фастфуду, кондитерських виробів, обробленого м’яса та копченостей. Додаючи корисні продукти до свого раціону, ти не лише підтримуєш здоров’я мозку, а й зменшуєш ризик розвитку інсульту. Час обирати здоров’я