«Готові збагачувати партнерство». МЗС Китаю запитали, чому погіршилося спілкування з Україною


"Готові збагачувати партнерство". МЗС Китаю запитали, чому погіршилося спілкування з Україною

Ван Веньбін (фото — EPA)

Китай готовий працювати з Україною, «щоб підтримувати динаміку нашої співпраці та продовжувати збагачувати китайсько-українське стратегічне партнерство». Так представник зовнішньополітичного відомства КНР Ван Веньбін відповів на брифінгу на питання Bloomberg про відносини країн.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Президент Зеленський заявив, що каналів зв’язку між Україною та Китаєм менше, ніж раніше. Зокрема, він говорить [це] про спілкування на рівні лідерів. Чи не могли б ви розповісти нам про причини цього?» – запитав журналіст американського агентства.

Китайський дипломат відповів, що Китай та Україна «є стратегічними партнерами», і з того часу, як вони встановили дипломатичні відносини 30 років тому, співпраця в різних галузях «досягла хорошого прогресу, і обміни на всіх рівнях проходили гладко».

«Наші дві країни також вели активну співпрацю в рамках ініціативи «Один пояс і один шлях»: минулого року двосторонній товарообіг досяг $19,3 млрд, збільшившись на 29,7% у річному обчисленні. Співробітництво у таких галузях, як сільське господарство, інфраструктура і реагування на COVID-19 проходило гладко», – додав Ван Веньбін.

Читайте також: Макрон вірить, що можна переконати Індію та Китай допомогти зупинити Путіна – «потрібна повага»

Китай не засудив повномасштабне вторгнення Росії до України. Як і раніше, офіційні особи називають російську війну на знищення України та її народу «українською кризою», уникаючи формулювань, які б кинули тінь на РФ. Веньбін нагадав, що позиція Китаю щодо ситуації «послідовна і зрозуміла».

«Ми завжди дотримуємося об’єктивного і справедливого підходу, виступаємо за мир і будемо й надалі зі свого боку грати конструктивну роль у зусиллях деескалації», – підсумував він стандартною відповіддю КНР про війну Росії проти України.

  • 23 вересня глава МЗС Кулеба зустрівся з китайським колегою Ван І: отримано «найавторитетніший виклад позиції Китаю» про війну.
  • Держсекретар США Блінкен також побачився з главою МЗС Китаю і попередив про «наслідки» за можливу допомогу Росії.
  • На кінець вересня у США не бачать, щоб Китай надавав Росії військову допомогу, але «уважно стежать».
  • Світовий банк прогнозує, що економіка Китаю вперше з 1990 року зростатиме повільніше за регіон Східної та Південно-Східної Азії.

Читайте також: Китай відреагував на мобілізацію у Росії. Закликали розпочати «діалог та консультації»

Джерело

Новости Украины