Графіки аварійного відключення електропостачання: в Хмельницькій ОВА пояснили, як, коли і для чого їх застосовують

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Ілюстративне з GettyImages.

Після масованих ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури жителі Хмельницької області, як і інших областей, часто залишаються без світла через відключення електроенергії. В Хмельницькій обласній військовій адміністрації пояснили, як, коли і для чого застосовуються графіки аварійного відключення електропостачання.

За інформацією Хмельницької ОВА, графіки аварійного обмеження електроспоживання застосовуються оператором системи передачі НЕК "Укренерго" для балансування української енергосистеми.

"Для того аби мережа була збалансованою, обсяг спожитої електроенергії в певний момент часу повинен дорівнювати обсягу виробленої. Графік аварійних відключень, який застосовано оператором системи передачі, – це відключення споживачів через дефіцит обсягів електроенергії. Графік аварійних відключень – це не графік планових робіт, тому в ньому немає годин початку та завершення відключення. Це перелік електричних адрес (вузлів електромереж), до яких можуть бути застосовані відключення, у випадку отримання відповідної вказівки від НЕК "Укренерго", – пояснюють в Хмельницькій ОВА.

В адміністрації також додають, що графік аварійних відключень вводять примусово для уникнення повного відключення від енергопостачання великого регіону або для запобігання автоматичного та неконтрольованого знеструмлення регіону (блекауту).

Те саме, за інформацією Хмельницької ОВА, стосується і відновлення електропостачання – рішення щодо заживлення споживачів приймає НЕК "Укренерго". Тільки після отримання команди від регіонального диспетчера НЕК "Укренерго" фахівці операторів систем розподілу (обленерго) можуть відновити розподіл електричної енергії, повідомляють в адміністрації.

"Повідомлення про застосування графіка аварійних відключень не можна оприлюднити заздалегідь – це аварійний захід і інформація про причини застосування зазначеного заходу, його початок, закінчення та інші відомості, що можуть створити уявлення про потенціал енергетичних об‘єктів, є інформацією із обмеженим доступом у період воєнного стану", – зазначають у Хмельницькій ОВА.

Новости Украины