Гріють навіть у танку. Харківський архітектор робить окопні свічки для ЗСУ

Тарас Мозговий налагодив виробництво свічок та павербанків для передової.

Просушити окоп, приготувати їжу, розігріти воду, навіть коли пішов у розвідку та сидиш в засаді допомагають окопні свічки. Архітектор-вітражист Тарас Мозговий налагодив у Змієві виробництво цих необхідних у фронтовому господарстві зігріваючих бляшанок.

Стара бляшанка, картон, парафін, трохи воску — і виходить окопна свічка, вкрай необхідна річ на передовій. Часто для бійців це — єдиний спосіб зігрітися та приготувати гарячу їжу. 

І для окопу, і для розвідки

На російько-українській війні окопні свічки — річ не нова, деякі волонтери виготовляють їх з 2014 року. Саме від такого волонтера, свого друга з Чернігівщини, Тарас Мозговий дізнався про рецепт виробництва і у квітні почав готувати окопні свічки на своєму подвір’ї в Змієві разом з однодумцями з громадської організації «Ми:коло». Згодом до архітектора доєдналися однодумці, і зараз над свічками працюють вже 25 людей. За день вдається зробити приблизно 100 свічок. Робиться це так: заздалегідь ріжуть картон на смужки, вкладають їх у бляшанку. Потім в старому чайнику розігрівають віск і парафін, заливають в банку, вставляють гніт  — свічка готова. Вона може горіти довше шести годин.

Розтоплені віск і парафін заливають у бляшанки. Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua

«Їх ставлять або в буржуйки в бліндажах, чи цеглинами обкладають, чи в гільзу кидають — свічка гріє гільзу, а гільза — повітря. На Луганському, Донецькому, Херсонському напрямках, де бракує дров і хлопці постійно під обстрілами, дуже зручно в бліндажах використовувати такі свічки. Вони і їжу готують на них, і просушують бліндажі і свій одяг», — розповів UA-NEWS.in.ua Тарас Мозговий.

Одного разу такі свічки врятували танкістів, які потрапили під обстріл. Росіяни підбили їхній танк, і вони на добу залишились в полі самі. Грілися тоді окопними свічками.  

Свічки в бляшанках більшого розміру йдуть в окопи, а маленькі полюбляють брати з собою на завдання розвідники. Вдень у посадці можна розпалити свічку та підігріти тушонку або закип’ятити воду, і ніхто не побачить, бо такі свічки не дають диму. 

У бліндажах для них все ж таки роблять витяжки, адже свічка виділяє продукти горіння, тому в приміщеннях її використовувати не можна — тільки в пічці або в буржуйці. Зараз Тарас Мозговий і його однодумці працюють над виготовленням спеціальних пічок під окопні свічки, щоб можна було поставляти їх не лише військовим, а й цивільним в Ізюмський район. Деякі зруйновані села досі лишаються без газу та електрики, люди мерзнуть.

Янголи в обмін на парафін

Зараз волонтери працюють на вулиці, але згодом це буде неможливо — йдуть морози. Тому в Змієві затіяли будівництво зимового павільйону — з матеріалами допомагає місцеве лісництво. У приміщенні готувати окопні свічки неможливо, адже пари парафіну погано впливають на здоров’я.

Восени потреби в свічках зросли в кілька разів, бо стає все холодніше. За останній місяць у майстерні зробили та відправили на фронт 2000 свічок, влітку такої кількості вистачало на три місяці. А от парафіну, навпаки, зараз мало. Щось віддають косметичні компанії, 400 кілограмів прийшли з Польщі, свічки збирають у церквах по всій Україні, але цього не вистачає, тому Тарас Мозговий планує знову взятися за виробництво своїх янголів із гільз та вітражного скла.

«Перші місяці, коли ми тільки починали, завдяки продажу цих янголів вдавалося покрити наші потреби. А тепер мене ще й військові просять їх зробити, вішають десь там собі на автомобілі на дзеркало або на себе як оберіг. І вони справді рятують, вже такі історії мені розказували», — каже волонтер. 

Янгол-оберіг. Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua

Окрім свічок, у майстерні «Ми:коло» роблять перископи зі старих водогінних труб,  переточують та відправляють на фронт старі сокири і майструють павербанки з одноразових електронних сигарет.

«Найдешевший павербанк коштує півтори тисячі гривень, а в нас собівартість 150 гривень — сама плата, труба, дві заглушки, припой і наша робота безкоштовна. Хлопці їх використовують на передку, тому термін життя їх не дуже великий. Їх може посікти уламками, вони часто падають, і купляти дорогий павербанк на кілька днів або тижнів не має сенсу», — пояснює керівник майстерні.

Ящик для збору електронних сигарет невдовзі з’явиться біля намету «Все для перемоги». Допомогти майстрам купити віск, парафін та будматеріали для зимового павільйону можна, перерахувавши гроші за реквізитами. 

Картка Приватбанку 5168752004982560

Картка Монобанку 5375411418012212

Долар Приватбанк: р/р UA513515330000026034035900074 в АТ КБ «ПРИВАТБАНК»

Євро Приватбанк: р/р UA353515330000026033025903673 в АТ КБ «ПРИВАТБАНК».

Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua ПопереднійНаступний

Джерело

Новости Украины