Гуманітарна допомога. Кіровоградщина отримала 9,5 тисяч доз вакцини від грипу

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

Кіровоградщина отримала гуманітарну допомогу – дев’ять з половиною тисяч доз вакцини від грипу. Про це розповіла головна санітарна лікарка області Надія Оперчук. Журналісти Суспільного побували на щепленні працівників обласного центру контролю та профілактики хвороб та дізнались, кому можна робити таку вакцину.

Колективну вакцинацію від грипу у центрі влаштували восьмий рік поспіль. Щепили на робочому місці. Вакцину зберігають у холодильнику при температурі від двох до восьми градусів тепла.

"Роблю щеплення кожен рік, грипом ніколи не хворію. Бувають простудні, але це дуже лагідно. Ми багато контактуємо з хворими, тож це допомагає нам не хворіти", – розповіла працівниця центру Світлана Троянська.

Вакцинували сотню працівників з трьохсот. Передусім лікарів, їх помічників та вірусологів. Протипоказання до щеплення такі: "Висока температура, якщо людина захворіла на вірусну хворобу, якщо є якісь алергічні реакції на вакцини в минулому. А так більше немає", – сказала лікарка-терапевт Світлана Константинова.

Вакцинація від грипу не обов’язкова, а рекомендована. Жителі мають купувати її самі. "Кіровоградщина отримала гуманітарну допомогу, майже дев’ять з половиною тисяч доз", – розповіла Надія Оперчук.

За її словами, цьогоріч циркулюють чотири штами вірусу грипу. "Це два віруси А: Вікторія і Дарвін. Та два віруси В: Австрія і Пхукет. Саме ці штами включені до виробництва сезонних вакцин, щоб від них захистити населення".

З початку жовтня до травня триває епідсезон. Вакцинуватись радить саме в цей період. Епідпоріг вважається перевищеним, якщо на 100 тисяч жителів хворіють понад 479 людей.

"Ще ми перебуваємо в епідемії коронавірусу. Поєднання цих вірусів – це важко для людського організму, і це навантаження на лікарні. Ми рекомендуємо щеплюватись людям і від грипу, і від ковіду. Щеплення можна зробити навіть в один день, але в різні ділянки тіла"

Після введення вакцини імунітет виробляється впродовж двох-трьох тижнів і зберігається рік. Передусім рекомендують вакцинуватися людям із групи ризику, сказала головна санітарна лікарка.

"Групи ризику бувають професійного характеру. Це медики, працівники соціальних структур. Ще є група ризику медична: це в першу чергу люди похилого віку, люди, які знаходяться у закладах соціального захисту, діти та вагітні. І люди із хронічними захворюваннями, тому що грип ускладнює їх перебіг".

З початку року на Кіровоградщині зафіксували шість випадків грипу. За такий період минулого року – не було.

Новости Украины