Гуманітарні вантажі для України й прихисток біженців: як вінничанка допомагає землякам в Німеччині

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Наталя Франц

Вінничанка Наталія Чернюк (Франц) організовує та координує збори гуманітарної допомоги для українців, а також допомагає біженцям, у Німеччині. За свою діяльність жінка отримала місцеву премію "Мартін Прайс". Про те, як почала займатися волонтерством, як гуртуються німці заради допомоги українцям, розповіла Суспільному.

Наталя Чернюк народилася у Вінниці, закінчила 12 ліцей. Працювала помічником нотаріуса. Закінчила коледж та Міжрегіональну Академію Управління персоналом. У 2003 році після одруження переїхала у Німеччину. Наразі мешкає у місті Зундерн, що за 70 кілометрів від Дортмунду.

"Після одруження із німцем переїхала в Німеччину. Одразу почала вивчати мову, підробляла офіціанткою. Наразі працюю у бухгалтерії. Намагалася приїжджати у Вінницю хоча б раз у рік, щоб діти підтримували зв'язок із бабусею й дідусем — Ганною та Сергієм Чернюками. Вони мешкають у селі Малі Крушлинці. Син ходить у місцеву школу. Дочка уже доросла та має двоє діток", — розповідає Наталя Чернюк.

Збір гуманітарної допомоги для України

"Виникло відчуття, що є багато людей, яким повинна допомогти"

Коли почалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, жінка активно почала займатися благодійністю.

"Раніше допомагала людям з інших країн, Молдавії, Румунії, України тощо, які приїжджали в Німеччину із заповненням документів, відкриттям рахунків. Але із масштабним волонтерством, як таким, справи не мала. Коли в Україні почалася війна, ця новина шокувала. Дуже переживала у перші дні, плакала. Чекала на сестру, яка їхала до мене із дітьми. Але, навіть, коли вони дісталися на місце, не покинуло відчуття, що є багато людей, яким повинна допомогти. Тому із перших днів вторгнення намагалася допомогти усім українцям, які виїжджали в Німеччину", — каже Наталя Чернюк.

Розповідає, що одразу подала свої дані у міську раду свого міста. Аби там могли користуватися її послугами, як перекладача, під час прийняття біженців.

"Також через знайомих мій номер телефона отримували німці, які прихистили земляків. Одна родина їхала до кордону забирати українців, які не знали мови. Я переводила їм усе по-телефону", — каже Наталя Чернюк.

Також із першого тижня вторгнення РФ в Україну Наталія Франц зорганізувала збір гуманітарної допомоги для України.

"Десь за тиждень після початку війни зробила оголошення у фейсбуці, що збираю гуманітарну допомогу у себе вдома. Відгукнулися дуже багато німців. Приносили дитяче харчування, продукти довготривалого зберігання, памперси, серветки, ліхтарики, одяг, спальники, рушники, навіть подушки та ковдри. Батьки дітей, що навчаються у класі з моїм сином, зібрали гроші та придбали чимало ліків. Дві місцеві українки допомагали усе сортувати. Також долучилася моя сестра, яка разом зі мною із перших днів почала активно займатися волонтерством. Було дуже холодно, бо працювали в гаражі. Але одягалися й перебирали речі, пакували та підписували двома мовами, — каже Наталя Чернюк.

Фото: Наталія Франц

Згодом познайомилася через соцмережі з однією українською родиною, лікарями, які теж збирали допомогу. Чоловік відвозив коробки із усім відсортованим їм на склад, а вони уже відправляли в Україну. Це була моя перша дуже об'ємна волонтерська допомога".

Допомога від жителів Бальве для Вінниці

Тимчасом збирати допомогу для українців розпочали жителі німецького містечка Бальве, однак не знали, як та куди її доправити. Тож звернулися за допомогою до Наталії.

"Звернутися до мене німцям порадила моя шефиня. Розповіла, що я також займаюся волонтерством. Для них дуже важливо, щоб допомога надійшла за призначенням, щоб їхнє місто допомогло конкретному місту в Україні. Коли дізналися звідки я родом, вирішили допомагати саме Вінниці. Тому зв'язалася і почала співпрацювати із волонтерським центром "Шахіна", — каже волонтерка.

Фото: Наталія Франц

"Німці назбирали 4 вантажівки допомоги і 11 тисяч євро"

За три тижні жителі містечка назбирали 4 вантажівки допомоги і 11 тисяч євро, розповідає Наталія.

"Коли побачила цю допомогу, була вражена, скільки всього вдалося зібрати жителям маленького села. Було багато цінних речей: спеціальні рюкзаки з місцевої рятувальної служби, що працюють на гелікоптерах, дизельні генератори. Також вони організували свято, де безкоштовно роздавали різні ковбаски, а усі охочі кидали конвертики в коробочку. Назбирали 11 тисяч євро за день. Запитала у волонтерів центру "Шахіна", що потрібно. Закупили лопати, гумові чоботи, інструменти, вентилятори, обігрівачі, електро-чайники. Решту коштів перерахували на благодійний рахунок".

Фото: Наталія Франц

Наталія допомагала із пакуванням, пояснювала, як правильно все сортувати та підписувати.

"Допомагала робити супровідні листи для прикордонників з переліком коробок і речей. А також організовувала логістику. Передавали усе українським волонтерам в Польщі. Назад забрали українок із дітьми, які перебували в одній із місцевих шкіл. Для цього разом із водіями, які не знають української, поїхала моя сестра, розповідає Наталія. Згодом із центру "Шахіна" надали фото-звіти. Для німців це було дуже важливим, адже побачили, що усе дійсно знадобилося, а не просто потрапило десь на склади".

Фото: Наталія Франц

Допомога біженцям у Зундерні

"Організувала групу, де українці можуть запитувати поради у німців та земляків"

У місті Зундерн, де мешкає Наталя, поселилися близько 500 українців, що виїхали після 24 лютого.

"Потрібно було вирішувати питання з документами й розселенням. Із цього приводу мене запросили на збір у ратуші (міській раді). Запропонувала створити вотсап-групу "Україна-Зундерн", де будуть німці та українці. Також туди додаються усі новоприбулі біженці. Тут вони можуть задавати питання щодо побуту, документів, шкіл, медичної допомоги тощо. Головна ідея, щоб не лише німці, а й ті, хто приїхав та облаштувався раніше, допомагали новоприбулим землякам".

"Також раніше раз в тиждень українці збиралися в центі міста. Нам надали кімнату з дитячим куточком, яка потім отримала назву "Кафе для українців". Завдяки фінансуванню німців, там можна було пригоститися кавою, водичкою, поспілкуватися. Приходили ми, перекладачі, щоб допомогти заповнити їм необхідні документи. Зараз уже такої потреби немає, бо немає напливу біженців".

"Коробки із допомогою вдома не припиняються, лише призначення змінюється"

Спочатку, за словами жінки, німці надавали біженцям прихисток у власних будинках. Згодом — для них почали підшуковувати постійні помешкання.

"Наразі вони мешкають в основному по квартирах. Але також для них віддала три поверхи місцева клініка. Там для кожного кімната з тумбочкою, ліжком, балконом, душем й туалетом та загальною кухнею на поверсі. Також там є кімната, де можуть гратися діти", — каже вінничанка.

Окрім того, Наталія збирає гуманітарну допомогу та розподіляє її за необхідністю поміж українців, які евакуювалися в Німеччину.

"Почалася друга хвиля, мені почали приносити чайники, ложки, вилки, праски й інші необхідні речі для біженців. Я уже контактую з людьми, розподіляю, що кому необхідно. Адже квартири, в які заселяються українці, в основному пусті. Також створили ще одну групу із німцями, де пишу, що необхідно. Приходжу додому, а коробки з необхідним уже стоять. Тобто коробки у мене вдома не припиняються, лише призначення змінюється. Чоловік щоразу запитує, коли вони зникнуть коробки із гаража", сміється Наталія.

Свічки для українців

"900 кг свічок уже поїхали в Ужгород. Ще 900 — наразі чекають на відправлення"

Коли РФ почала обстрілювати енергетичну інфраструктуру України, вінничанка вирішила організувати збір серед німців збір свічок.

Фото: Наталія Франц

За три тижні разом із німцем, який мешкає під Кельном, й також підтримав акцію, зібрали майже 2 тисячі кілограмів свічок.

"Знаючи про проблеми зі світлом вигадала такий заклик. Звернулася до німців зі словами: "У кожного вдома є коробочка непотрібного того, що може врятувати життя в Україні". Це свічки, бо німці дуже люблять цей атрибут і вони є фактично у всіх будинках. А також уже разом написала, що потрібні і каремати, і дитяче харчування, й інструменти. Оскільки мене вже знають і є довіра, німці дуже гарно відгукнулися. 900 кілограмів свічок уже поїхали в Ужгород. Ще 900 — наразі чекають на відправлення. Також маємо багато ще не зважених коробок".

Також, нещодавно, 400 кілограмів свічок відправили до Вінниці, каже Наталія.

Фото: Наталія Франц

За свою діяльність Наталія Франц отримала нагороду "Мартінпрайс" у Зундерні. Відзнаку вручають за безкорисливий внесок у соціальне життя раз у два роки разом із премією у 3 тисячі євро. Жінку обрали серед 12 кандидатів.

Фото: Ерік Классен

"Дуже хочеться отримати віддачу від людей, які уже отримали допомогу та облаштувалися в Німеччині. Аби вони тепер також допомагали своїм землякам. Запропонувала українкам зробити вироби своїми руками. Домовлюся із місцевою владою, щоб продавати це на різдвяних ярмарках, які дуже популярні в Німеччині. Так будемо збирати гроші на допомогу землякам. Наразі є група з 11 українок, які активно готуються до ярмарку. Малюють картини, плетуть ангелочків та виготовляють різноманітні різдвяні прикраси, аби гідно представити Україну" — говорить Наталія Франц.

Батьки Наталі Ганна та Сергій Чернюки із початком вторгнення пройшли навчання та стали першою патронатною сімʼєю у Вінниці.

Новости Украины