Харків’ян запрошують на виставку, присвячену дружинам загиблих бійців

Мета проєкту "Наодинці" — підтримати українців, які втратили на війні рідних.

Авторка робіт Катерина Москалюк зафіксувала у своїх фотографіях життя жінок після загибелі на війні їх чоловіків.

Журналістка та документальний фотограф Катерина Москалюк до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну працювала з вразливими темами. Тепер документує наслідки війни.

“Мій фотопроєкт розповідає історії п’яти жінок із різних міст України, чиї чоловіки-військові загинули на війні. Це історії про кохання та втрату, про ніжність та біль. Жінки розповідали про улюблені місця, де любили проводити час з чоловіком, показували речі, які нагадують їм про коханих та про те, як намагаються жити далі. Мій фотопроєкт про жінок, чиї чоловіки вибрали не своє, а наше з вами життя”, — розповіла Катерина.

Серед героїнь проєкту — харків‘янка Ксенія Бірюкова, яка втратила чоловіка Михайла Мітусова в серпні 2022 року.

“Його перстень завжди зі мною. Коли виросте наша донька, то передам його їй”, — каже Ксенія. 

Фотопроєкт ініціювала та реалізувала платформа пам’яті Меморіал. Команда проєкту збирає дані про вбитих у війні цивільних і військових, щоби зберегти пам’ять про кожну жертву російських військових. 

“Війна відбирає в тисяч українців їхніх близьких. На плечі вдів і вдівців лягають обов’язки, які раніше вони розділяли з партнерами. Наше велике суспільне завдання — навчитися чути та підтримувати людей, які втратили близьких”, — каже шеф-редакторка Меморіалу Анастасія Абрамець.

 

Кожен може допомогти зберегти пам’ять про вбитих:

  • розповісти про цивільну жертву;
  • розповісти про загиблого військового.  

Фотовиставка працюватиме з 26 по 30 квітня в Інформаційно-виставковому центрі “Бузок”. Офіційне відкриття: 26 квітня о 16:00 за участі організаторів. Вхід вільний за адресою: вул. Сумська, 25 (праве крило ХНАТОБа).

Як писав UA-NEWS.in.ua, у Харкові поновили виставку, яку закрили через безпекові обмеження. У Художньому музеї працює єдина експозиція.

Джерело

Новости Украины