Харків’яни з початку війни стали частіше говорити українською

Соціологічна група "Рейтинг" провела дослідження напередодні Дня Незалежності

55% жителів східного регіону України говорять вдома і російською, і українською мовами. 

До таких висновків прийшли соціологи групи «Рейтинг» під час проведення комплексного дослідження патріотизму українців. Опитування проводилось у чотирьох регіонах: Захід, Центр, Південь та Схід. До останнього увійшли Харківська, Луганська та Донецька області. Соціологи проводили опитування лише в тих населених пунктах, де є український мобільний зв’язок, тож дані по Сходу — це, переважно, настрої та переконання жителів неокупованої частини Харківської області.

Інфографіка: «Рейтинг»

Як виявилось, більше половини респондентів говорять вдома і українською, і російською мовами. Лише українською — 17%. Це — найнижчий показник серед усіх регіонів. Але жителі сходу почали використовувати державну мову частіше після початку повномасштабної війни з Росією. 34% сказали, що за останні півроку постійно спілкуються українською. До війни таких в регіоні було вдвічі менше. При цьому українську мову назвали рідною 60% мешканців Харківської області та неокупованих громад Донецької і Луганської областей. Для 30% рідна — російська, кожен десятий назвав рідною якусь іншу мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний омбудсмен вимагає від Харківської міськради дописів українською

Майже половина опитаних — 42% — з початку війни не слухали музику російських виконавців жодного разу, але регулярно продовжують її слухати 27% респондентів. 

76% мешканців східних областей, опитаних «Рейтингом», виступили за те, аби державною мовою України була тільки українська. Лише 5% респондентів сказали, що хотіли б мати дві державні мови — російську та українську. Майже кожен четвертий підтримав ідею офіційного статусу російської в окремих регіонах. 

Джерело

Новости Украины