Харківські поліклініки не працюватимуть як укриття цілодобово

У сховища мають пускати усіх харків'ян, але тільки під час повітряних тривог.

Після трагедії у Києві у харківських поліклініках почали перевіряти стан укриттів. Але відкривати їх уночі не планують.

У понеділок 4 червня у Харківській міській раді пройшла нарада щодо роботи укриттів. Аналогічні наради проходять по всіх містах України після трагедії у Києві, коли вночі охоронець поліклініки не пустив людей до укриття під час ракетної атаки, через що загинули четверо людей, зокрема дитина. У міськраді розглядали можливість відкриття сховищ цілодобово. Варто відзначити, що до фонду захисних споруд цивільного захисту у Харкові належать 4265 укриттів, є спеціальна карта для пошуку найближчих у кожному районі. Здебільшого це підвали будинків, 30 станцій харківського метрополітену, інші приміщення у цоколі будівель. Укриттів, що знаходяться у школах та у поліклініках Харкова, на цій карті немає.

Майже у всіх медичних установах Харкова є сховища. Але в деяких із них можуть перебувати виключно пацієнти та медичний персонал. Це усі лікарні Харкова, де є стаціонарні відділення. Ці укриття від початку повномасштабної війни не приймали і не будуть приймати сторонніх людей. 

«У нас була велика нарада під головуванням першого заступника міського голови Олександра Новака. Законом прописано, що лікарняні заклади зі стаціонаром не можуть бути використані як укриття загального користування. Там прооперовані. ослаблені пацієнти. Уявіть, що буде, коли прийдуть люди із вулиці», — розказала UA-NEWS.in.ua заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Щодо укриттів у поліклініках, говорить чиновниця, чітких указівок немає. Але є перепони: на ніч поліклініки ставлять на сигналізацію, і цього не можна не робити: у закладах є вартісне устаткування, ліки і навіть наркотичні засоби. Тому у Харкові прийняли рішення, що укриттями у поліклініках можна користуватися усім харків’янам, а не тільки пацієнтам і працівникам, під час робочого дня. Але це не означає, що жителі прилеглих мікрорайонів можуть прийти до сховища у найближчій поліклініці у будь-який час.

«Тільки під час повітряних тривог і тільки в робочі години можна скористатися укриттями у поліклініках. Які було можливо привести до ладу, ті ми зробили. Але поставтеся з розумінням: уночі поліклініки не працюють, тому бігти туди не потрібно. Не знаю, чому сталася трагедія в Києві, але у нас так», — сказала Горбунова-Рубан.

Час роботи більшості харківських поліклінік улітку з 8:00 до 18:00 чи до 20:00, із розкладом краще ознаймитися заздалегідь. Розраховувати на хороші умови у цих сховищах не варто. Це цокольні або підвальні приміщення, не завжди із великою кількістю сидячих місць.

Від кінця минулого тижня у Харківській області розпочалася перевірка доступності укриттів. У поліцію звернулися більше 300 людей із повідомленнями про закриті або непридатні сховища. Із 4265 споруд повністю або обмежено готові 67,5%, повідомив т. в. о. начальника Харківського гарнізону ДСНС Сергій Чабань. Харківський метрополітен працює у якості укриття цілодобово.

Також у Харкові планують створити кол-центр, де будь-який громадянин може зателефонувати, залишити заявку про ті чи інші вади, які він бачить на тому чи іншому укритті: доступність, готовність і відповідність вимогам.

Джерело

Новости Украины