Харківські школи проводять опитування і готують до офлайну: що це значить

У міськраді хочуть знати, скільки дітей гіпотетично зможуть повернутися до міста.

У багатьох школах Харкова йдуть ремонти укриттів, а в шкільних чатах розпочалося опитування щодо гіпотетичного повернення дітей до України з метою повернутися за парти рідних шкіл 1 вересня 2023. Але остаточне рішення за нашими «богами» — ЗСУ.

Передостанній місяць навчального року 2022/2023 став точкою зрушення. Саме на початку квітня з’явилися перші натяки на те, що є надія повернутися до навчання офлайн. У рызних школах по багатьох районах класні керівники почали проводити опитування щодо гіпотетичного повернення дітей до Харкова. Звісно, не йдеться про те, що це може статися зараз, коли місто обстрілюють з російського Бєлгорода ракетами С-300. Це радше внутрішньошкільне «соціологічне дослідження», аби зрозуміти, хто з дітей може повернутися до своїх класів. Своєрідні опитувальники з’явилися як у початковій, так і в середній і старшій школах. Учителі м’яко просять батьків подумати і дати відповідь.

«У нас спочатку на батьківських зборах була озвучена інформація про те, що буде проводитися опитування щодо ймовірного повернення з-за кордону. У нашому класі десятеро дітей перебувають за межами України. Звісно, ми одразу запитали вчителя, чи створюється у школі щось на зразок бомбосховища. Бо безпека дітей на першому місці. Пізніше дійсно з’явилося опитування, і ми нашою батьківською «діаспорою» чесно сказали, що наші відповіді не можуть бути гарантією, адже ніхто не знає, яка військова ситуація буде в Україні наприкінці травня, а тим паче ближче до осені», — розповіла мама п’ятикласниці Ганни, яка поки що навчається у двох школах, українській та чеській.

Батьки дітей, що перебувають за кордоном, визнають, що дуже складно тягти подвійне навантаження, і деякі діти не витримують, тому доводиться забирати документи з харківських шкіл, аби мати можливість лишатися, наприклад, у Німеччині: тут діти не можуть не ходити до школи.

У Польщі трохи демократичніше: навчання дітей не обов’язкове, подекуди у великих містах не вистачає місць для старшокласників. Тому багато хто лишається у Варшаві, Вроцлаві, Познані, але навчається тільки онлайново у школах Харкова. Опитування класних керівників стало несподіванкою. Вчителька школи з Основ’янського району, де зараз триває ремонт укриття, зранку написала у батьківську групу: «Шановні батьки, треба попередньо надати відповідь, чи планують діти, які навчаються за кордоном, приступити до навчання офлайн у нашій школі. Надайте відповідь в особисті повідомленя до 26 квітня».

«Звісно, ми дуже мріємо повернутися до Харкова, до нашої рідної школи в Основ’янському районі. Але тут є житло, уже стабільна робота і в першу чергу безпека. Сьогодні зранку класна керівниця написала нам повідомлення, і воно трохи ошелешило. У нас попереду одинадцятий клас, але ми втікали від війни, і поки що я не розумію, як можна повернутися. У наш район тільки в суботу прилетіло дві ракети. Я одразу попередила, що не можу дати одностайної відповіді», — розказала мама 10-класниці Світлана Воробйова.

Батьки дітей просять не рубати згаряча і шукати варіанти, за яких харківські діти зможуть навчатися онлайн до тих пір, поки Харків знову стане безпечним містом. Інакше батькам доведеться шукати приватні заклади освіти, які навчають онлайново і не вимагають присутності на території України.

Не готові дати відповідь на це запитання не тільки батьки дітей, а й педагоги харківських шкіл, які лишаються за кордоном. Їм так само пропонують визначитися, чи готові вони виходити працювати наживо чи ні.

«Маємо розуміти, що буде з мережею»

У Харківській міській раді підтверджують, що почали проводити опитування, і наголошують, що воно дуже-дуже попереднє. Чиновники хочуть знати, скільки дітей можуть повернутися до міста. Від цього залежить, скільки класів треба відкривати, а за великим рахунком,— скільки знищених шкіл відновлювати. Адже поки що в місті 40% усіх школярів, а ще стільки ж перебувають за кордоном.

«Ми маємо чітко розуміти, що буде з нашою мережею. Ми, як і вся Україна, мріємо про перемогу і готуємось до постперемоги. Тенденція до повернення дітей в місто є. Якщо рік тому у місті було близько 30% школярів, то зараз близько 40%. Дошкільнят трохи менше, близько 35%», — повідомила UA-NEWS.in.ua директорка мІського департаменту освіти Ольга Деменко.

Якщо вдатися до підрахунків, то зараз у Харкові навчаються орієнтовно 40 000 дітей шкільного віку, близько 37 000 вчаться у наших школах і живуть за кордоном, і ще 28 000 школярів живуть в інших населених пунктах України. За час повномасштабної війни Харків «втратив» приблизно 10 000 учнів, які виїхали деінде і забрали документи.

Тим часом у місті йдуть роботи з відновлення знищених Росією шкіл. найбільше постраждали заклади освіти в чотирьох районах міста: Київському, Салтівському, Шевченківському та Індустріальному, але школи, які треба відновлювати майже з нуля, є по всіх дев’яти районах. На тепер треба відновити 86 шкіл, порахували у міськраді. У них мають заново збудувати укриття. Для деяких шкіл шукають і навіть уже знайшли інвесторів, які допоможуть їх звести.

В інших школах сховища ремонтують.

«За 2022-2023 роки вдалося підготувати у школах 50 укриттів. Вони повністю дієві, їх прийняли співробітники ДСНС», — говорить Ольга Деменко.

Ще у 48 школах ведуться роботи, причому адміністрації районів фінансово незалежні і мають самостійно приймати рішення, у яких школах і що треба відремонтувати. 

Не всі райони готують укриття?

У Харківському антикорупційному центрі постійно моніторять за тендерами, що пов’язані з ремонтом укриттів у школах. останнім часом, кажуть експерти, з’явилося багато договорів щодо ремонту найпростіших укриттів у школах, але нерівномірно по різних районах. Найбільше коштів на захист школярів витрачають у Київському та Основ’янському районах, є тендери в Індустріальному, Новобаварському і Шевченківському. А от Слобідський район чомусь пасе задніх: за час повномасштабної війни тут чомусь не ремонтували жодного укриття в школі.

Джерело

Новости Украины