Хлопець з інвалідністю створює картини за допомогою праски та воскових олівців

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

За допомогою праски та воскових олівців малює свої картини кам’янчанин Кирило Богданюк. За його словами, також він навчає цій техніці малювання у художній студії, яка працює на базі навчально-реабілітаційного закладу вищої освіти "Кам’янець-Подільський державний інститут".

Як хлопцю з інвалідністю вдалося знайти сім'ю та реалізувати свій талант дізнавалися кореспонденти Суспільного.

"Техніка називається "енкаустика". У перекладі – "Я малюю воском". За допомогою воскових олівців і гарячої праски ми їх плавимо. І у нас на прасці виходить наша фарба, яка нам треба. Потім беремо цю фарбу на прасці й переносимо на глянцевий папір", — розповідає майстер з малювання праскою Кирило Богданюк.

Картини в техніці «енкаустики» створює хлопець з інвалідністю. 8 грудня 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Так кам’янчанин Кирило Богданюк починає створювати свою чергову картину за допомогою розігрітої праски та воскових олівців. Каже, тематику та кольори обирає інтуїтивно.

"Ми зараз робимо фон. Внизу можна зробити все, що захочемо: гори, зелень, галявину. І зробимо закарпатські гори. Потім зробимо поляну макову. Це називається "обтиск": поклали праску і підняли. Поклали й підняли. Буквально пару секунд і картина готова", — пояснює майстер.

Кам’янчанин Кирило Богданюк починає створювати картину за допомогою розігрітої праски та воскових олівців. 8 грудня 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Кирило – людина з інвалідністю. Розповідає, що у школі через це йому не дозволяли брати пензлика до рук, ставили низькі бали з малювання.

"Дивилися, зазвичай, який я. Не дивилися, чи він зможе, не зможе. На мене подивилися – і все, ти не зможеш брати пензлика до рук. Хоча я добре шию і в’яжу", — розповідає Кирило Богданюк.

Техніку малювання праскою Кирило опанував, коли навчався в Олешківському інтернаті.

"До нас жіночка приходила і малювала цією технікою. Мені також сподобалась ця техніка. І думаю, чого б не спробувати. І питаю цю жіночку, її звати Алла Бертольд. І вона мені каже: "ні. Ну, подивись на себе. Як ти зможеш тримати в руках праску?" Місяць проходить і потім ми з нею домовляємося, що давайте так: якщо я зараз беру праску в руки та зі мною щось трапляється, після цього я навіть до вас навіть не буду заходити в кабінет", — згадує Кирило Богданюк.

Кирило каже, що у нього тоді все вийшло, він впорався з праскою. А жінка – зіграла визначальну роль у його житті.

Техніку малювання праскою Кирило опанував, коли навчався в Олешківському інтернаті. 8 грудня 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

"І слава Богу, вже дев’ять років вона стала моєю мамою, вона забрала мене з інтернату. Ця техніка допомагає. Допомагає і мені, як себе реалізовувати, і допомагає іншим реалізовуватись в цьому житті", — розповідає хлопець.

Кирило не лише створює картини за допомоги праски, а й навчає цій техніці малювання у художній студії, яка працює у навчально-реабілітаційному закладі вищої освіти "Кам’янець-Подільський державний інститут". Першокурсниця Катерина Бакуменко малює у студії різними техніками.

"Коли я поступила сюди, я побачила Крила, що він малює і мені було цікаво. Я підійшла подивилася, кажу: "Можна я теж спробую". Він каже: "так, звичайно". Ми спробували пару картин, мені це сподобалось. Воно заспокоює", — розповідає Катерина Бакуменко.

Зараз Кирило вчить малюванню праскою у художній студії, яка працює у навчально-реабілітаційному закладі вищої освіти «Кам’янець-Подільський державний інститут». 8 грудня 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Євген вже три роки відвідує студію енкаустики.

"Мені це цікаво, мене зацікавив. Я щось своє в цьому побачив. І те, що я сам можу самореалізуватися в цьому. Здійснювали збір коштів на ЗСУ, виставляв свої картини, люди, якщо хотіли, могли придбати ці картини, показував майстер-клас з малювання цих картин", — каже Євген.

Соціальна педагогиня Наталя Сторожук каже, що знає Кирила Богданюка вісім років.

"Він є і волонтером, і головою громадської організації "Безбар’єрність". Коли звертаються до нас студенти з певними особистими проблемами, чи кому важко адаптуватися, то ми досить часто таких дітей направляємо на психологічну реабілітацію за допомогою арттерапії до Кирила", — розповідає Наталя Сторожук.

Авторка: Наталія Сідова

Новости Украины