Хмельничанин Павло Алтухов втретє їде на олімпіаду

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Хмельничанин Павло Алтухов — учасник цьогорічних літніх Олімпійських Ігор. Зараз йому 28. Він входить у вісімку кращих каноїстів світу і вже двічі виступав на Олімпійських Іграх.

Тренерка з веслування Хмельницької ДЮСШ № 4 Наталія Жиляєва розпочинає заняття. Пригадує, як 17 років тому на річці Плоскій садила в каное сина – учасника цьогорічних літніх Олімпійських Ігор Павла Алтухова.

Мати олімпійця Наталія Жиляєва, липень 2024. Наталія Жиляєва

"Років одинадцять йому було, він сів у човен. Не скажу, що одразу в нього все виходило, але краще ніж на березі бігати, він не любив дуже бігати, стрибати", — розповіла мати Павла Алтухова Наталія Жиляєва.

На веслування, каже заслужена тренерка України, син прийшов з велоспорту.

"Він змагався з маунтенбайку. А потім я йому просто заборонила цим займатися, бо це дуже небезпечний вид спорту. Я його після цього віддала в художню школу. Казала: ні, краще ти ходи в художню школу, щоб я була спокійна", — розповіла Наталія Жиляєва.

Павло Алтухов в дитинстві разом із тренером. Наталія Жиляєва

Малював та тяжів до спорту, згадує мати.

"Прийшов до мене, каже: якщо ти не хочеш, щоб я займався маунтенбайком, то я сяду в човен. Кажу: "Добре". Ходив у художню, тут паралельно займався фізичними вправами біля мене, сідав у човен, прогулювався, катався, мені це подобалося, думала, на цьому рівні ми й залишимося".

Про те, що Павло Алтухов матиме успіх у веслуванні Наталія Жиляєва зрозуміла згодом, коли в 15 років він переміг на Юнацьких Іграх.

Павло Алтухов у каное. Наталія Жиляєва

"Він виграв усі три дистанції й став абсолютним чемпіоном. І після цього його взяли в збірну юнацьку, і вже буквально через рік він став чемпіоном Європи серед юніорів".

Художні вміння Павло Алтухов застосовує в спорті – розробляє дизайн для своїх човнів.

"Усі човни дизайнерські. Він сам малював малюнок, надавав фірмі, і вони робили малюнок на цих човнах".

Далі й до цього часу Павла Алтухова навчає дідусь – заслужений тренер України, штатний тренер збірної чоловічої команди України з веслування Сергій Жиляєв.

Павло Алтухов на п’єдесталі. Наталія Жиляєва

"Я була його тренером першим. Садила його в човен, навчала, потім він пішов до батька мого. Тому що батько більш кваліфікований тренер, я більше займаюся з дітками, мені це подобається".

Наталія Жиляєва каже, до цього часу не знає, як ставитися до успіхів і поразок сина, як мати, чи як наставник.

"Як він говорить: коли я програю, мені найважче подзвонити тобі. А мені в той час важко йому передзвонити, тому що я знаю, що йому важко. І я тоді йому пишу. Отакий момент існує. Того він і каже: «Ти або мама, або тренер. Ти або мене жалієш, або тренуєш. А я також не знаю, як мені в таких ситуаціях поводити себе".

З 2017 року Павло Алтухов виступає за клуб "Гірник" міста Горішні Плавні, що на Полтавщині. Зараз, йому 28, він входить у вісімку кращих каноїстів світу і вже двічі виступав на Олімпійських Іграх.

Павло Алтухов під час змагань з веслування. Наталія Жиляєва

"У Ріо Павло був четвертим, трішки не дотягнули ми до медалі. Це стимулювало його далі продовжувати, він хотів зійти на п’єдестал. У Токіо, на жаль, ми посунулися ще далі. У загальному підсумку він став дванадцятим".

Про те, що Павло Алтухов представить Україну на літніх Олімпійських Іграх 2024 стало відомо минулого місяця.

"Він завоював восьме місце на чемпіонаті світу, а ліцензії роздали тільки по сьоме місце. І ми чекали, а може десь все-таки нам дістанеться ліцензія. Коли він поїхав на європейський відбір, він не зміг сам взяти ліцензію, треба було потрапити в трійку, він був шостим. Але так сталося, що Океанія відмовилася від ліцензії своєї. І ця ліцензія передалася Павлові".

Павло Алтухов змагатиметься в каное-одиночці на дистанції 1000 метрів. До головних перегонів чотириріччя, зі слів Наталії Жиляєвої, він готується на Київщині. На олімпіаді в Парижі виступить 7 серпня.

"Він їде, і добре. Отак в мене наразі. А це треба, щоб так завжди було, що спортсмен потрапив на високі змагання, і не треба хвилювань. Це ж добре, що він потрапив на такі чудові змагання, деякі спортсмени жодного разу не можуть потрапити, а він уже втретє. І це дуже достойно".

Новости Украины