Хмельницькі поліцейські психологи радять, як подолати відчуття тривоги

F.A.Q.

Сьогодні у нашому житті чимало невпевненості та різного роду загроз. І людина, звісно ж, схильна реагувати на все невідоме насторожено, адже безпека — понад усе. Як «вилікувати» тривожні очікування? Що таке тривога і як з нею можна впоратись? Відповіді на ці запитання підготувала наш психолог Юлія Миколаєнко.

Таке почуття, як тривога, притаманне більшості з нас. На відміну від страху — це всього лише передчуття можливої небезпеки. І, варто сказати, вона здатна попереджувати чимало неприємностей і навіть рятувати життя. Але досить часто ми випускаємо тривогу з-під свого контролю, і вона блокує звичний перебіг життя. 

Основою для негативного чи позитивного передчуття є наше власне життя. Наприклад, виконана нами робота зроблена добре — хороші очікування, робота зроблена погано — очікування погані. Отже, якщо ви заздалегідь реагуєте на майбутнє очікуванням неприємностей, то «лікувати» потрібно сам стиль життя. 

Які ж кроки ми можемо зробити, щоб налаштувати наші думки на позитив? Ось кілька порад. Обирайте те, що підходить саме вам:

• Використовуйте афірмації на кшталт: «Дякую обставинам, які склалися для мене найкращим чином». Зробіть їх повторювання звичкою, яка буде в зародку знищувати тривожні думки.

• Якщо перед вами виникла ситуація, яка викликає у вас занепокоєння, — візьміть перерву (нею може стати, наприклад, коротка прогулянка).

• Спробуйте змусити себе робити щось фізично складне, що не передбачає роздумів. Це може бути прибирання квартири, яке допоможе очистити і житло, і думки.

• Допоможуть заняття спортом. Їх користь в тому, що виробляється «гормон щастя», який допомагає мислити позитивно.

• Заняття танцями сприятимуть очищенню мозку від негативних думок.

• Творчість також може відволікти від негативних думок і ситуацій, а кінцевий результат сприятиме максимальному задоволенню.

• Пробачте всіх, на кого тримаєте злість, самі попросіть у них пробачення, а також пробачте себе за те, що дозволили собі такі емоції. 

Такі прийоми не дозволять тривозі та неспокою заважати вам жити, дадуть можливість триматися лише на світлій стороні життя і ніколи не потрапляти на темну. Будьте здорові! 

Сектор комунікації поліції Хмельницької області

Источник

Новости Украины