Хмельницькі волонтери виготовляють для військових окопні свічки та печі

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Окопні печі та свічки на передову передають волонтери Хмельницького обласного благодійного фонду «Добриня». Восени, через похолодання, у військовослужбовців виникла потреба в обігріві. Тому такі помічники допоможуть захисникам зігрітися і приготувати їжу навіть в окопах.

Про це Суспільному розповів президент фонду Михайло Худзик.

Президент Хмельницького обласного благодійного фонду «Добриня» 15 Михайло Худзик розповідає: роботу з виготовлення свічок ініціювали волонтерки.

«Наші волонтери, дівчата Яна та Анна проявили ініціативу і самостійно розпочали, а ми приєдналися. Назбирали ми віск і парафін, і дівчата з паперу, з ящиків накрутили, вмістили сюди накручений папір, і гноту сюди зробили. І така от окопна свічка може до 4 годин горіти. Чотири години, на якій можна готувати. Полум’я не гасне при вітрі, воно зберігається, зберігає горіння, і можна чи розігріти, чи просто зігрітися, в холодну погоду», — розповідає Михайло Худзик.

Така окопна свічка може горіти 4 години. Вона не боїться вітру та холоду. Фото: Суспільне Хмельницький

«Оце на півтори години роботи оця дана свічка, маленька, з котячого корму. Хто має котиків, всі нам приносять отакі баночки», — каже Михайло Худзик.

У руках Михайла Худзика туристична піч для приготування їжі за допомогою газових балонів. Президент благодійного фонду каже, наразі такі використовуються на передовій.

Це туристична піч для приготування їжі за допомогою газових балонів. Фото: Суспільне Хмельницький

«Отакі газові балони, які з’єднуються у цьому місці, і цього балона вистачає на дві години безперервної роботи, тобто можна приготувати їжу. Ми їх з лютого місяця передали вже понад 50 штук», — розповідає президент БФ.

На таких турбопічках можна готувати їжу в окопах. Фото: Суспільне Хмельницький

Михайло Худзик розповідає про ще один вид печі – турбопічка.

«Це йде труба від 100 міліметрів і більше, відповідно до запитів, які потрібно і вони використовуються. Сюди дрова, або цурпалок вкладаються і тут можна готувати їжу на тих умовах, в окопних умовах. Саме таких печей ми передали вже понад 30 штук. Є такий зварювальник Юрій, він на благодійній основі передав нам ці 30 печей, які ми передали одразу. Це от єдина залишилась для зразка, решта працюють вже на передовій», — розповідає Михайло Худзик.

Михайло Худзик каже, нині у волонтерів проблема з металом для виготовлення таких турбопечей.

«Зараз стало питання в тому, що метал, який є на металобрухті закінчився і потрібно зараз безпосередньо купувати той метал, який новий. Це зовсім інша ціна, відповідно потрібно більше коштів для того, щоб виготовити от таку піч. Тому прохання надсилати кошти на наш фонд, де є наші реквізити, щоби ми змогли закупити даний метал, щоб безплатно виготовляти такі печі для передової», — розповідає Михайло Худзик.

Новости Украины