Хмельницький художник поховав онука та чекає дітей з фронту

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Три творчі покоління проти одного ворога. Онук загинув, захищаючи Україну, діти – на війні, а він – працює на мистецькому фронті. Це історія родини заслуженого художника України Івана Юркова, який все життя присвятив творчості й нині відкрив пам’ятну експозицію дитячих робіт онука-Героя.

Заслужений художник України, хмельничанин Іван Юрков розповідає про роботи онука Михайла, героя російсько-української війни, який 20-річним загинув на фронті шостого березня цього року.

"Онук з дитинства мав хист до малювання. До семи років він у селі жив, то надивився там на звірів усяких. Він казав, коли приїздив до нас: "Бабусю, в нас стільки звірів вдома". І він усе це малював, просто сидів тихенько і малював", — розповідає Суспільному Іван Юрков.

Дитячі малюнки Михайла, каже Іван Юрков, вразили його, як художника.

"Дуже сподобалися його роботи, і я сказав: "Михасю, можна я переведу твої малюнки в емалі?". Він погодився, й от я так і зробив", — каже заслужений художник України.

Заслужений художник України Іван Юрков показує дитячі малюнки загиблого на війні онука. Фото: Суспільне Хмельницький

Вісімнадцять робіт онука його дідусь до деталей передав емаллю і хлопчик схвалив їх. Іван Юрков каже, в майбутньому бачив Михайла художником, та той обрав професію в галузі ІТ-технологій. Провчившись рік у столичному виші, онук вирішив боронити країну від ворога – пішов до війська.

"Він займався дронами, запускав їх. Коли командир приїздив на похорони, то він казав, що Михайло – то наші очі були. Так сталося, що Михайла не стало", — розповідає Іван Юрков.

Іван Юрков каже: онук ріс веселим і добрим хлопцем, любив рідних, яких також зображав на своїх малюнках. Роботи онука і їх копії емаллю, розповів Іван Юрков, зберігав у творчій майстерні понад десять років. Нині, каже, представив їх у Деражнянському історичному музеї.

Онук Івана Юркова у двадцятирічному віці загинув на війні шостого березня цього року. Фото: Суспільне Хмельницький

"Роботи настільки теплі, настільки яскраві, настільки добрі, що я впевнена, вони кожну людину зачеплять своїм спокоєм, мріями, які тут закладені", — каже Леся Долінська.

Друг родини Юркових – заслужений художник України Леонід Шерстинюк, розповів: змалечку знав Михайла та захоплювався його талантом.

"Якби Михайло був би живим, він би набагато більше і кращих робіт створив, але й ці роботи на його вік теж були прекрасні", — каже друг родини.

У 2014 році Іван Юрков почав малювати на воєнну тематику. Картину "На схід" він присвятив сину-художнику Сергію, батькові Михайла, який теж пішов захищати Україну.

У 2014 році Іван Юрков почав малювати на воєнну тематику. Фото: Суспільне Хмельницький

"Я його намалював так: воїн іде з автоматом. Там терикони, зразу видно, що то не Буковина і не Поділля, це – Донбас", — каже Іван Юрков.

На фронт, за словами Івана Юркова, Сергій пішов, аби бути ближче до сина.

"Щось йому тяжко так було, син – там, на війні. То, каже, краще я піду і буду воювати, то буде мені легше, та й пішов добровольцем також", — розповідає Іван Юрков.

Нині батько та мати Михайла боронять Україну на різних напрямках. А Іван Юрков живе постійними переживаннями за рідних і наближає перемогу на мистецькому фронті.

Новости Украины