Хотіли створити оберіг для військових. Сестри з Кіровоградщини вишивають шеврони для бійців у вигляді бойових гусенят

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Зліва направо – Тетяна та Олена Педорук. Колаж: Суспільне Кропивницький

Олена Педорук з міста Знам’янка Кропивницького району Кіровоградської області вишиває шеврони для українських військових у вигляді бойових гусенят. Ідея так інтерпретувати фейкову російську новину про українські біолабораторії належить її сестрі Тетяні, розповіла Суспільному майстриня. Бойовий птах на шевронах, з її слів, символізує єднання у боротьбі проти ворога.

Ідея створення шевронів виникла навесні 2022 року, після поширення росЗМІ інформації про біолабораторії, розповіла Олена: "Почала шукати схеми вишивки бойових гусенят. Готових не знайшла, розробила її самостійно. Шеврони зроблені максимально практичними, щоб їх можна було використовувати у будь-яку погоду. Та головне – хотіла створити оберіг для військових за усіма правилами української вишивки: технікою вишивання хрестиком і молитви, яку щоразу проговорюю під час роботи".

Перші бойові гусенята були з довгою шиєю.З часом змінили форму й розмір, додали бронежилет і каску, джавеліни та гранати. Головна деталь шеврона – український прапор. Мають вони два види кріплення – липучка і магніти. Вигляд шевронів знам’янчанка обговорювала із сестрою: "Ми довго думали над схемою і зовнішнім виглядом. Лишили єдиний. Такі розмір та форма зручні для використання військовими".

Перші гусенята були з довгою шиєю. Фото сестер Педорук

Зі слів Олени, військові кріплять вишиті нею шеврони на бронежилети чи каски: "Перше бойове гусеня ми подарували своєму другові-військовому, воно ще мало довгу шию. Серійного виробництва не планувала, це був особистий подарунок. Йому сподобалось, він одразу приліпив його на каску".

Вишивка (ліворуч) та готові шеврони (праворуч). Фото сестер Педорук

Майстриня розповіла, що виготовила більше двох сотень шевронів: "Відтак наші гусенята є і у Львові, і у Києві, та найбільше – на сході та півдні України. Замовляють їх через сторінку в інстаграмі. Сама я вже не могла впоратись з обсягами, тому звернулась по допомогу до інших майстринь. Найбільше зараз вишиває знам’янчанка Вероніка Привалова".

Шеврони на формі військових. Фото сестер Педорук

Сестри Педорук займалися волонтерською діяльністю з перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну, з часом створили благодійну організацію "Благодійний фонд "ВАРГУС" (бойове гусеня – англ.). Гроші з продажу шевронів витрачають на допомогу військовим: "Хочемо, щоб наші гусенята стали символом волонтерства. Багато роботи буде й після перемоги, але тоді вже, думаю, наші гусенята "переодягнуться" в одяг рятувальників, медичні халати й вишиті сорочки".

Новости Украины