Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Фото: t.me/pul_1

Схоже, що у білоруського диктатора Олександра Лукашенка розпочалися серйозні проблеми зі здоров’ям. Особливо це помітно ще під час відвідування Москви 9 травня, тоді йому стало погано. Лукашенко навіть не прийшов на прийом до Путіна. Самопроголошеного президента у Москві викликали бригаду медиків, а потім відправили додому.

Серйозний збій здоров’я

У Мінську диктатор вийшов до журналістів, кульгаючи. Перший заступник голови комітету Держдуми РФ у справах СНД Костянтин Затулін заявив, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко захворів, але у нього не ковід.

А білоруське видання «Наша Ніва» повідомило про небувалу подію – Лукашенко вперше за весь час свого правління не відвідав заходи щодо святкування Дня прапора та герба Білорусі. «Ще кілька людей із оточення захворіли. Наскільки я розумію, це щось вірусне», — сказав співрозмовник видання, близький до служби протоколу Лукашенка. У Мінську Лукашенко також не виступив із традиційною промовою до Дня перемоги.

Раніше білоруські ЗМІ повідомили, що в організмі Лукашенка стався серйозний збій, який спровокував хвороби ендокринної системи та серця. У Мінськ для лікування Лукашенка неодноразово вилітали медики із Москви, зокрема із центру імені ім. Бакульова. Журналісти зауважили, що білоруський диктатор із початку травня майже не з’являється на публіці, а нещодавно відвідував президентську клініку.

І тут постає цілком резонне питання: а що буде з Білоруссю, коли Лукашенко буде не при владі?

Хто формально замінить Лукашенка

Згідно з білоруським законодавством, у разі смерті президента є два сценарії того, що відбуватиметься далі. Якщо глава держави помер з природних причин, то до нових виборів його обов’язки виконуватиме речник верхньої палати парламенту – Ради республіки. Нині цю посаду обіймає Наталія Кочанова.

Якщо президент помирає насильницькою смертю, то в країні негайно оголошується надзвичайний чи військовий стан. І тут основні рішення приймає Рада безпеки, на якій головує той самий спікер Ради республіки.

Термінів для нових виборів у разі другого сценарію немає. А під час надзвичайного та військового стану взагалі не може проводитись голосування. І якщо надзвичайний стан може тривати максимум місяць, то для військового стану обмежень немає. Отже, перехідний період за бажання влади може затягтися на роки.

Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Наталя Кочанова нині обіймає посаду спікера верхньої палати парламенту Білорусі. Фото: belta.by/

Чи має Лукашенко наступник

Так, є, але це не Наталя Кочанова. Вона буде покликана лише забезпечити перехід влади до «спадкоємця» Лукашенка. І ним Лукашенко вважає свого старшого сина – Віктора, який зараз є членом Ради безпеки Республіки Білорусь.

Наступника Лукашенка також може визначати Росія, яка намагатиметься не допустити відходу Білорусі зі сфери свого впливу. Ним, наприклад, може стати чинний прем’єр-міністр Білорусі Роман Головченко. Він добре зарекомендував себе в Москві, до цього очолював військово-промисловий комітет, тому не чужа для силовиків людина, яка також має зв’язки на Сході — була послом в ОАЕ.

— Зараз явного фаворита у «спадкоємці» Лукашенка – ні. Тому вже починається метушня кланів. Один клан пов’язаний зі старшим сином Лукашенка – Віктором та з прем’єр-міністром Романом Головченком. Інший клан групується навколо формального наступника Лукашенка – спікера Ради республіки Наталії Кочанової, яка очолює країну у разі смерті президента, – пояснив KP.UA політолог Володимир Фесенко.

Місцеві експерти також вважають, що є дуже малий шанс на те, що наступником Лукашенка може стати представник силових органів. «Білоруські силовики мають фізичну владу, але самі чиновники не захочуть такого правителя, бо бояться репресій, — каже співрозмовник. — Смерть Сталіна — хороша ілюстрація, як у таких випадках номенклатура об’єднується проти чекістів», — повідомляє Deutsche Welle.

Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Віктор Лукашенко ще й очолює білоруський НОК. Фото: instagram.com/viktor_lukashenko_03/

Від Росії Білорусь може захистити…

Крім цього, звільнення Лукашенка може прискорити поглинання Білорусі Росією в рамках “союзної держави”.

— Росія спробує взяти під контроль Білорусь, щоб зберегти нинішній плацдарм у війні з Україною та зберегти залежність цієї країни у рамках союзної держави. Тому не можна виключити анексію Білорусі Росією. Тому Москва може робити ставку на клан старшого сина Лукашенка – Віктора, – вважає Володимир Фесенко.

Але тут збереженню незалежності Білорусі, хоч як це дивно, може допомогти… Китай.

— Пекін надто багато вклав коштів у Білорусь, щоб ось так повністю віддати її Росії. Китайці зацікавлені хоча б у формальній незалежності Білорусі та відносної самостійності. І вони не хочуть втрачати контроль над цією країною. Їх би влаштував подвійний контроль – їх та Росії, — пояснює експерт.

Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Прем’єр-міністр Роман Головченко. Фото: government.by/

Які шанси в опозиції

Білоруська еліта, що існує, навряд чи допустить до влади представника опозиції. Адже в такому разі вони втратять усі. А це означає, що вони всіляко чинитимуть опір демократам. Але це не відкидає боротьби всередині самої еліти за владу в країні.

Лідер опозиції Світлана Тихановська припускає, що після відходу Лукашенка серед його еліти розпочнеться справжнісінька боротьба: «Якщо його не буде, то весь вплив цієї «еліти» буде дуже крихким — а амбіції величезні. Саме в цей момент мають бути призначені нові вибори — для вирішення політичної кризи та наростаючого розколу в країні». Політик зазначила, що демократичні сили розробили стратегію на перехідний період, проте поки що її не опубліковано.

— Відхід Лукашенка може призвести до дестабілізації влади у Білорусі, що дає деякі шанси для опозиції. Але річ у тому, що з 2020 року білоруська опозиція в країні просто розгромлена. І Тихановська навряд чи впливає на ситуацію в країні, – припускає Володимир Фесенко.

Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Хто замість Лукашенка? У Білорусі почалася «метушня кланів»

Світлана Тихановська (у центрі) у кулуарах під час візиту Володимира Зеленського до Європи. Фото: facebook.com/S.Tsikhanouskaya

Джерело

Новости Украины