Хустка з Миколайчуком і Параджановим. Як чернівецький бренд створив мистецький аксесуар для кінофестивалю

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Хустка «Тіна Параджанова». Фото: Суспільне Чернівці

Чернівецький бренд створив хустку "Тіні Параджанова" із портретами творців фільму "Тіні забутих предків". Хустку створили до третього кінофестивалю "Миколайчук Open", продаж розпочали у день народження Івана Миколайчука 15 червня.

Це не перша хустка бренду, пов'язана з Миколайчуком. Співзасновниця "Не хустки" Ірина Сагайдак народилася у рідному селі кіномитця Чорториї. Ірина каже, що вона з дитинства знала про Івана Миколайчука, а тепер завдяки хусткам хоче, щоб про нього та його роботу дізналися більше людей.

Хустки для кінофестивалів

Хустку "Тіні Параджанова" створили до фестивалю "Миколайчук Open" у 2024 році. У програмі фестивалю є фільм "Тіні забутих предків". Хустку із ключовими образами фільму "Легенда про княгиню Ольгу", де зіграв Іван Миколайчук, створили торік до другого кінофестивалю "Миколайчук Open".

"Кіно — це дуже потужна частина культури, яка має сильний вплив на розвиток людини. Мені завжди хотілося підтримати українське кіно. До того ж із рідного села Миколайчука, я там народилася виросла, вчилася у школі імені Миколайчука. Я мусила бути з Миколайчук Open. Досі не перестають мурашки бігати по мені, коли я читаю історію створення фільму "Тіні забутих предків", життєвий шлях Параджанова, Миколайчука, Іллєнка. Це треба знати, дискутувати, там нескінченний потенціал", — розповідає Ірина Сагайдак.

Також у бренду є хустка «Миколайчукова хата» із зображенням рідної домівки актора у селі Чортория. Фото: Facebook/Не хустка

До Одеського кінофестивалю, який відбувався в Чернівцях у 2023 році, з'явилася хустка "Тіні Якутовича". На ній зображена картина "Під Різдво. Іван та Палагна на молитві" художника Георгія Якутовича. Це одна з тих ілюстрацій, що відтворені у фільмі "Тіні забутих предків".

Ці та інші хустки бренду могли купити відвідувачі фестивалів у Центрі Миколайчука в Чернівцях. Бренд створює хустки різних розмірів, а також краватки та мальвунки (хустинки на резинці для зачісок).

Як хустки стали продовженням освітнього проєкту

Спільноту "Вільнодумні" започаткували Ірина Сагайдак з дизайнеркою для того, щоб розповідати про культуру та історію України. Дизайни хусток повʼязані з українською культурою та українськими митцями.

"У нас є проблеми з власною ідентичністю і ми не знаємо, хто ми такі. І коли ми започаткували цю спільноту, то я теж не знала, хто я така. Коли я досліджую, читаю, пишу, співставляю, я починю розуміти, що це не просто прогалини — ми не маємо себе. Якщо одна людина не знає себе, звідки вона взялася, то так само складно нації", — розповідає Сагайдак.

Так, наприклад, зʼявилась хустка з картинами Олекси Новаківського. Ірина розповідає, що його картини схожі на стиль Вінсента ван Гога.

"Ідея створення хустки — це переосмислити, надати форми і показати українцям нативно. Зводити їх в музей у Львові складніше, ніж запропонувати їм в інтернеті хустку з картиною українського художника, де ми додатково розкажемо що це за художник", — каже Сагайдак.

Не хустка. Фото: Facebook/Не хустка

Як хустка робить мистецтво доступним

Ірина Сагайдак розповідає, хочуть зробити свої хустки доступними для всіх. Концепцією бренду є працювати з людьми, які не дотичні до мистецтва та поширювати українську культуру.

"Мистецтво — це не для еліти. Я читаю історії митців: Панченко, Яблонська, і вони дуже хотіли саме простого глядача", — каже Сагайдак.

Не хустка. Фото: Facebook/Не хустка

Читати ще

Читати ще «Даємо цим візерункам нове життя». Як хлопець з Буковини вишиває румунські сорочки зі старовинними орнаментами

Новости Украины