«І бджоли слабші, і меду менше»: що вплинуло на урожай меду на Полтавщині

За інформацією: Суспільне Полтава.

Пасічник Геннадій Кащук та голова обласного об’єднання пасічників Наталія Сенчук. Суспільне Полтава

Найбільше влітку пасічники зібрали соняшникового меду. Усього нині пропонують до чотирьох сортів.

"Кременчуцький район – там соняшник, може, трохи дав. Якщо взяти Решетилівський район, трохи дав. Як брати нашу сторону, то з соняшника взагалі майже нічого не взяли. Це залежить не тільки від погодних умов, а й від сорту самої культури, бо зараз же багато гібридних культур висівається. Але що є, то є. У Новосанжарському районі зараз пасічники коріандр висівають. І от завдяки цій культурі взяли такий цікавий, дуже якісний мед", — розповіла Наталія Сенчук.

Вплинула на урожай меду та на розвиток бджільництва загалом і повномасштабна війна, додала Наталія Сенчук.

Мед з різнотрав’я на Полтавщині у 2024 році. Суспільне Полтава

"З початком війни бджільництво трішки занепадає, тому що наші бджолярі пішли так само воювати, захищати нашу Україну. 1.52-1.58 Є пасічники, в яких взагалі нема кому доглядати, тому колеги один одному допомагають", — зауважила голова обласного об’єднання пасічників.

Раніше пасічники Полтавщини за сезон збирали по 80-100 кг меду з однієї бджолосім’ї. Нині мають близько 30-40 кілограмів.

Геннадій Кащук оглядає вулик на своїй пасіці у Мачухівській громаді. Суспільне Полтава

"Якщо пасіка велика, наприклад, 100 сімей і більше, то могли зібрати десь до 2-3 тонн меду. Це загалом за весь період, від весни і до осені", — повідомила Наталія Сенчук.

Пасічник Геннадій Кащук займається бджільництвом 34 роки. У Мачухівській громаді на Полтавщині доглядає 120 бджолосімей. За його словами, через посушливе літо рік для бджіл видався тяжким.

На пасіці Геннадія Кащука на Полтавщині 120 бджолосімей. Суспільне Полтава

"Коли таке було, що спека була 38 градусів у тіні? Що там може природа виділяти при такій температурі? Третій місяць пішов, нема дощу. Трава, всі квіти засохли. Сезон, звичайно, зимівля може бути дуже тяжкою", — розповів Геннадій Кащук.

Цьогоріч бджоляр зібрав наполовину менше меду, ніж торік. Це — соняшниковий та з різнотрав’я.

Геннадій Кащук з урожаем меду на своїй пасіці у Мачухівській громаді. Суспільне Полтава

"Тяжкий рік. І бджоли слабші, і меду наполовину менше. Я їздив на поля, дивився, то видно, що бджола сидить і не може злетіти, бо вона прилипає до самого соняшника. Кілограм 15, мабуть, з вулика було. До 20. Мало в цьому році. Зимового рапсу було багато посіяно, і літнього. Але він мало меду давав. Бджоли з’їдали його миттєво. Не зрозуміла погода теж була", — поділився пасічник.

За словами пасічника Геннадія Кащука, мед здорожчав на близько 10 відсотків. Літр соняшникового він продає за 180 гривень. А літр коріандрового чи з різнотрав’я бджолярі області продають за 250. З білої акації – за 300. Оптом мед здають по 46-48 гривень за кілограм.

Читати ще

Читати ще «Деякі сім’ї просіли»: як зима вплинула на бджіл у пасічників Полтавщини

Новости Украины