«Я медитую на війні». Історія добровольця Хаттаба з Чернівців зі 30-річним досвідом медитації

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Військовий з позивним Хаттаб. Фото з архіву військового.

Власник агентства з нерухомості у Чернівцях з початком повномасштабного вторгнення пішов добровольцем у ЗСУ. Він практикує медитацію 30 років. На передовій військовий не лише продовжив практику, а створив свою техніку. Суспільне запитало Хаттаба, якою є медитація в окопі на "нулі" та як людям обрати техніку для себе.

Військовий з позивним Хаттаб служить у 107 окремі бригаді територіальної оборони. Разом з побратимами він брав участь в бойових діях на Донеччині та звільняв Харківщину.

Бригада Хаттаба під час звільнення Харківщини. Фото з архіву військового

Медитація допомагає йому зберігати спокій, спокій розуму. На "нулі" практика допомагає уникати паніки та неусвідомлених дій, натомість є постійна врівноваженість.

"Війна і медитація. Це дві сторони одного явища. Ми усі сприймаємо світ навколо через своє бачення, своє я. Зараз у Чернівцях ми говоримо, довкола люди бігають у своїх справах, все рухається, а у нас відносно них — спокій. Так і на війні: ми в укритті, навколо йде обстріл, але всередині мене або того, хто ще медитує, зберігається спокій", — каже Хаттаб.

Хаттаб. Суспільне Чернівці

Хаттаб планував йти на війну у 2014 році. Тоді від цього рішення його відмовила дружина. Торік він не зміг лишитись осторонь й 25 лютого вже був у складі ЗСУ. Чоловік почав медитувати, коли навчався в школі. За СРСР дістати книги з медитації у рідному місті не зміг, тому попросив дідуся привезти з іншого.

"На той час було багато крішнаїтів і він взяв у них там Бгаґавад-Ґіту. Ну і, звісно, її привіз, можу сказати, що з цієї книги й почалась вся моя така внутрішня подорож у цей світ", — каже Хаттаб.

Хаттаб називає медитацію простою річчю, яка нічого не потребує. На початку радить використовувати допоміжні речі: свічки, музику, також підбирати техніку під свій розум.

"Я користуюсь тими практиками, які ближче до мого типу розуму. Мені дуже просто увійти до медитації за допомогою своєї уяви, просто почати згадувати. А практик існує дуже багато, від ментальних, коли щось уявляємо, до тілесних, коли починаємо з тіла, щось робимо, це може бути медитація сміху, плачу", — каже військовий.

За словами Хаттаба, під час практики люди повертаються до свого минулого. Називає медитацію згадуванням себе. Тому з часом, коли практики вже вистачає, не потрібно ні свічок, ні музики чи тиші, — достатньо згадати цей стан і він з’являється. Тому медитувати у будь-якому місці для нього вже просто.

"У бліндажі чи окопі під час обстрілів медитувати можливо, але для цього потрібна практика, бо якщо людина почала медитувати, у неї не вийде увійти у цей стан, навіть коли обстріл, коли така стресова ситуація", — каже Хаттаб.

Доброволець Хаттаб на війні. Фото з архіву військового

Зараз військовий використовує одну техніку, яка у нього завжди працює. Іноді при сильному стресі, коли підвищується адреналін та гормон стресу кортизол, потребує більше часу, але техніка Хаттаба все одно спрацьовує.

"Медитую, коли відчуваю, що мені це потрібно. Це не означає, що коли я медитую, то я постійно спокійний, ні. Я така ж людина, так само нервуюсь, хвилююсь. Коли відчуваю, що це мене виштовхує зі звичайного стану, починаю медитувати. Ну і, звісно, якщо брати людину, яка медитує, то навколо неї люди теж трохи змінюються, хоча можу сказати, що вони цього не помічають, це така ще одна сторона медитації", — каже Хаттаб.

Новости Украины