Як фінансують дитбудинок на Сумщині, де виявили плісняву в укритті

За інформацією: Суспільне Суми.

Вікторія Гробова. Суспільне Суми

Про це Суспільному повідомила директорка обласного Департаменту освіти й науки Вікторія Гробова.

"Деякі питання, які там викладені по захворюваності дітей: ми запросили довідку, лікар нам дав інформацію, що це не так. Тобто, діти не хворіють. Укриття, яке було показано, в ньому не перебували діти. На сьогодні 36 дітей всього там знаходиться, зараз і там діти-сироти, і діти які направлені нам Службою у справах дітей".

Колишній вихованець дитячого будинку. Катерина Андрєєва

12 червня Катерина Андрєєва виклала відео, на ньому, за словами волонтерки, нині всиновлений колишній вихованець школи-інтернату, який впізнав сховище, в якому перебував під час повітряних тривог: "Під час тривог вас туди спускали? – Так. – Що ти там бачив, конкретно в цьому підвалі, який ти бачив на відео? – Ліжка сирі, холод".

Станом на 12 червня у сховищі поклали теплі ковдри, приміщення підігріли, замість горщика встановили туалет – таке відео волонтерці надіслали вихованці інтернату. Загалом, за словами Вікторії Гробової, у закладі нині чотири укриття. Школу, говорить вона, перевіряла моніторингова група уповноваженого Верховної Ради з прав людини у березні 2024-го.

"Після того, як була моніторингова група, і деякі були зауваження, то у нас були виділені з обласного бюджету кошти на будівництво укриття розміром 3 млн 700 тис. грн. – тобто, у нас не тільки на цей заклад, ми ще на два заклади окремо виділили кошти, на покращення безпекових умов".

Укриття в дитбудинку . Фото: Катерина Андрєєва

Обстежували укриття і в серпні 2023-го, додає директорка департаменту, тоді всі сховища Андріяшівської громади, в тому числі й дитячої школи-інтернату, перевіряла комісія від сільради. Висновок: сховища можна використовувати, як найпростіші.

22-му році ми нашвидкоруч робили всі захисні споруди — й овочесховище, це і підвали, це і інші полупідвальні приміщення, цокольні приміщення — вони були використані як найпростіші укриття. Зараз задача вже або будувати нові. Я сподіваюся і те що завірив мене керівник, що укриття нове вже побудоване, буде до першого вересня, модульне укриття там планується".

Укриття в дитбудинку . Катерина Андрєєва

За словами Вікторії Гробової, минулого року з обласного бюджету на заклад було витрачено 16 млн 833 тис. гривень. В цю суму входили витрати на поточні ремонти, харчування, заробітні плати. На одного вихованця інтернату у 2023-му виділяли 171 000, у 2024-му — 213 000 тисяч гривень.

Новости Украины