Як на Хмельниччині військовослужбовців повертають до цивільного життя

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Реабілітація потрібна всім військовослужбовцям, які повернулися в цивільне життя з війни, розповіла психологиня Красилівського спортивно-реабілітаційного центру Марина Снігур.

За її словами, професійна реабілітація здатна відновити фізичне здоров'я, покращити й стабілізувати психологічний стан чинних бійців та ветеранів війни.

Протягом двох років у Красилівському спортивно-реабілітаційному центрі проводять реабілітацію військовослужбовців та ветеранів, каже директор центру Іван Базюк. Раз на тиждень вони мають заняття з плавання.

"Їхнє заняття триває десь до двох годин і вони займаються плаванням, ходять по спортзалах. З ними є їхні тренери плюс наші. Приїжджає автобус з приблизно 30 людьми за один сеанс і плюс ще всі, які в нас безкоштовно займаються і проводимо з ними реабілітацію. Це в місяць ми приймаємо понад сто людей".

Басейн, в якому проходять реабілітацію військові, вересень 2024. Суспільне Хмельницький

У кого немає протипоказань, покращують здоров’я гідромасажем, каже працівниця центру, переселенка з Херсону Вікторія Яцкевич.

"Він покращує роботу серця, активізує обмін речовин, виводить шлаки й токсини з організму людини, покращує психологічний стан".

Ментальному здоров’ю бійців родинам слід приділяти більше уваги, розповіла психологиня центру Марина Снігур.

"Коли людина замикається в собі, чи є бажання вживати алкоголь — це ПТСР, несприйняття, нерозуміння проблем військовослужбовців в сім'ї, тому в нас була група така психологічної підтримки дружин. Ми допомагали дружинам зрозуміти своїх чоловіків, як адаптуватися, коли вони приходять зі служби додому".

За її словами, психологічну підтримку та реабілітацію проводять не лише в центрі.

"Досить багато до нас приходило військовослужбовців і ми самі брали ініціативу і відвідували військові частини, проводили тестування, проводили тренінги".

Директор центру каже: усі складові реабілітації дають результат.

Спортивна зала для фізичних тренувань, вересень 2024. Суспільне Хмельницький"Бували такі результати, що як займалися з ними психологи наші, то хлопці не розмовляли навіть від тих травм, а після того, як виходили, починали говорити, спілкуватися з людьми", розповів Іван Базюк.

Безкоштовні заняття для військовослужбовців — програма Красилівської громади, каже її голова Ніла Островська. За її словами, коли об’єкт почали будувати, ще до повномасштабного вторгнення, було чимало скептиків: чи на часі це будівництво, яке вартувало 52 мільйони гривень.

"Казали: це об'єкт розкоші, таке неможливо, таке не на часі, це не те, що потрібно для жителів. Багато хто казав: такий об'єкт посадить ваш бюджет, ви будете сплачувати лише енергоносії й більше нічого не зможете в громаді робити", — розповіла Ніна Островська.

Та, за її словами, енергоефективна будівля себе виправдала, дає прибутки й дозволила організувати якісну й безкоштовну реабілітацію військових.

Новости Украины