Як не платити заборгованість за «комуналку» жителям Харківщини, які виїхали за кордон

Потрібно подати підтверджуючі документи.

Під час війни не можуть нараховувати пеню та припиняти надання послуг у разі несплати за них.

Українці, які тимчасово виїхали за кордон або в інші населені пункти України просять пояснити, що робити з оплатою за комунальні послуги у разі, якщо їхні домівки пошкоджені або повністю зруйновані через війну. У Богодухівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги надали роз’яснення.

Згідно із законом «Про житлово-комунальні послуги», надання таких послуг здійснюється за договором, за яким споживач має сплачувати надані послуги за тарифами та у строки, встановлені договором. Однак під час війни діє постанова Кабінету міністрів України №206 від 5 березня 2022 року, якою введена заборона нарахування та стягнення штрафів і заборгованостей, утворених за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги; припинення надання послуг ЖКГ у разі несплати; стягнення боргів за послуги ЖКГ, що утворилися після 24 лютого 2022 року з дати початку по дату завершення бойових дій або тимчасової окупації територій, які увійшли до списку територій, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Росією.

Таким чином, не сплачувати борги за житлово-комунальні послуги, які утворилися після початку повномасштабного вторгнення, мають право споживачі, які виїхали з населеного пункту та надали комунальному підприємству, управителю багатоквартирного будинку або іншій уповноваженій співвласниками особі довідку переселенця або інші документи, які можуть підтвердити їхню відсутність у домівці. Такі документи можуть бути у паперовому або електронному вигляді. Крім цього, звільненими від сплати за ЖКГ можуть бути люди, які перебувають за кордоном.

«Якщо ви виїхали за кордон та не отримували статус внутрішньо переміщеної, ви можете надати виконавцю комунальних послуг, управителю багатоквартирного будинку, іншій уповноваженій співвласниками особі у паперовій або електронній формі довідки з місця тимчасового проживання в іноземній державі, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби тощо», — пояснили у Богодухівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За безоплатною правовою допомогою жителі можуть звертатися на єдиний номер — 0-800-213-103 (безкоштовно).

Як писав UA-NEWS.in.ua, жителі Харкова, які під час війни виїхали з міста в інший населений пункт України або за кордон і зараз повернулися, можуть зробити перерахунок за послуги із централізованого водопостачання та водовідведення.

Джерело

Новости Украины