Як позбутися стресу та зміцнити здоров’я нервової системи під час війни?

У цій статті лікар-психіатр медичного онлайн-хабу Doc.ua, Царук Євген Григорович, розповідає як  за допомогою простих змін способу життя, дієти та деяких домашніх засобів позбутися стресу та зміцнити здоров’я нервової системи під час війни.

 

Стресові фактори на роботі, сімейні зобов’язання, нескінченна купа справ, та навіть дрібні проблеми — усе це змушує нас, більшою чи меншою мірою, відчувати стрес. А, з початком повномасштабної війни росії проти України, стрес і зовсім перестав нас покидати та став нашим щоденним супутником. Безсоння, постійна роздратованість, слабкість — це лише деякі наслідки впливу стресу, які ми почали помічати. Наша нервова система — це складна мережа вегетативних, рухових і чутливих нервів, які беруть участь у всьому, що робить тіло: від регулювання дихання до контролю за рухами, від травлення до регулювання температури. Будь-які проблеми з нервовою системою можуть серйозно вплинути на якість життя. Саме тому, так важливо знати, як зміцнити нервову систему. 

 

 

1.    Дотримуйтеся здорового харчування

 

Одним з найкращих способів зміцнити та оздоровити центральну нервову систему є правильне харчування. Щоб нерви посилали електричні імпульси, їм потрібні певні мінерали, білки та вітаміни. На щастя, продукти, які містять ці поживні речовини, дуже смачні. Приклади включають:

●     Мигдаль, волоські горіхи, зелені листові овочі, часник, овес корисні для зміцнення нейронів мозку, які складають центральну нервову систему.

●     Чорний шоколад багатий триптофаном, амінокислотою, яка діє як нейромедіатор — речовина, яка передає сигнал від одного нервового закінчення до іншого. Також амінокислоти можна знайти в соєвих бобах, коричневому рисі, тофу та квасолі.

●     Авокадо та банани містять магній, який допомагає здоров’ю центральної нервової системи, сприяючи сну, розслабляючи м’язи та покращуючи неврологічну функцію.

●     Банани, апельсини, гранати та чорнослив є хорошими джерелами калію, тоді як молоко, листова зелень і яйця є багатими джерелами кальцію. Кальцій і калій — ці мінерали регулюють електричні імпульси, що генеруються та передаються нервами.

●     Вітаміни групи B — вітаміни B1, B2, B6 і В12 допомагають нервам надсилати імпульси від мозку до тіла.

 

2.    Пийте зелений чай

 

Чашка зеленого чаю принаймні раз на день є чудовим способом підтримати серце вашої нервової системи. Багатий амінокислотами зелений чай допомагає нормалізувати рівень серотоніну. Крім того, кофеїн у зеленому чаї допомагає підвищити концентрацію, мислення та зосередженість.

 

3.    Висипайтеся

 

Сон відіграє важливу роль у зміцненні вашого психічного здоров’я, фізичного здоров’я та безпеки. Якщо ви не будете спати належним чином, тобто не менше восьми годин, у вас можуть розвинутися деякі хронічні захворювання, які можуть вплинути на те, як ви думаєте, реагуєте, навчаєтеся та спілкуєтеся з іншими. Сон сприяє правильній роботі центральної нервової системи. Крім того, регулярний графік сну допомагає засвоювати та запам’ятовувати інформацію набагато легше та зручніше. Порушення сну можуть піддати вас ризику розвитку діабету, серцевої недостатності, високого артеріального тиску, проблем із холестерином тощо.

 

4.    Виконуйте фізичні вправи

 

Регулярні фізичні вправи також важливі для зміцнення нервової системи. Ходьба, біг, біг підтюпцем, плавання та їзда на велосипеді – це деякі вправи, які можуть бути корисними для підтримки здоров’я нервової системи. Ви завжди можете поговорити зі своїм лікарем про вправи, які підійдуть саме вам. Більшість лікарів рекомендують підтягування. Переваги цих вправ не можна не згадати, коли пацієнти хочуть зміцнити свою центральну нервову систему.

 

5.    Додайте йогу та медитацію у свій розпорядок дня

 

Коли людина відчуває стрес через роботу, стосунки або важку поїздку на роботу, вона виробляє тривожну кількість гормону кортизолу. При постійному виробленні, кортизол впливає на нервову систему, а також на рефлекси, концентрацію та пам’ять людини. Важливою частиною йоги є дихальні вправи та техніки релаксації, які активізують ту частину нервової системи, яка відповідає за дихання та серцебиття. Йога корисна для підняття настрою, зниження рівня кортизолу, зміцнення імунної системи та підвищення загального фізичного та психічного стану.

Медитація — це ще одна форма терапії, яка покращує психічний стан, допомагаючи вам зосередитися на теперішньому моменті, а не на турботах про минуле чи майбутнє. Крім того, це чудовий спосіб розслабитися та очистити свій розум.

 

6.    Ходіть босоніж

 

Ходьба босоніж — це ще одна корисна практика. Ходьба босоніж по вологій землі, м’якій траві або піщаному пляжу протягом приблизно 30 хвилин щодня може значно покращити вашу нервову систему та загальний стан здоров’я.

 

7.    Гуляйте під сонцем

 

Вплив сонячного світла допомагає регулювати нервову систему, допомагаючи організму виробляти вітамін D, нейромедіатор, необхідний для підтримки нормального  рівня серотоніну, який впливає на настрій і почуття. Піддавайте своє тіло ранковому сонячному світлу (але не забувайте про використання сонцезахисного крему) протягом 10-15 хвилин щодня, щоб підвищити рівень вітаміну D. Ви також можете отримати вітамін D з лосося, тунця, молока, яєць і збагачених сухих сніданків. Проте інколи ці продукти, або їх окремі елементи, можуть викликати алегрійну реакцію у людини. У такому випадку отримати вітамін D можна придбавши його у вигляді вітамінних добавок. Знайти та замовити відповідний вітамін д3 можна в аптеці Doc.ua. 

 

Коли ми свідомо вирішуємо дати своїй нервовій системі перерву, ми дозволяємо їй відновитися. Здорова нервова система допомагає покращити імунітет та загальне самопочуття. 

 

Зменшуючи непотрібні подразники та збільшуючи перераховані вище дії, ми можемо гарантувати, що наші нерви залишатимуться здоровими незалежно від того, що відбувається у світі навколо нас.

 

Источник

Новости Украины