Як працюватимуть із дітьми у школах після деокупації Мелітополя

Как будут работать с детьми в школах после деоккупации Мелитополя

В окупованому Мелітополі сотні дітей щодня піддаються ідеологічній обробці. Школярам розповідають про те, що такої держави, як Україна, взагалі не існує, примушують фотографуватися з портретом Путіна і співати гімн росії. А також писати листи "визволителям".

Багато дітей з окупованих територій уже завершили базову середню освіту, а решта готуються до вступу в університети. Діти навчаються за програмою окупанта і не вивчають рідну українську мову. А про історію України тепер дізнаються з російських підручників та масиву окупаційних засобів пропаганди. До того ж найактивніших додатково залучають до військово-патріотичних організацій на кшталт "юнармії".

Путінська пропаганда та система освіти робить усе можливе, щоб зробити з цих дітей "русских". Українська держава поки що не має плану, як працювати з ними після деокупації. Немає навіть жодної урядової робочої групи з цього питання. За понад рік окупації система української освіти на тимчасово окупованих територіях була знищена. Окупанти тиском і погрозами заганяли дітей в окуповані школи. Отримання дистанційної освіти за українською програмою — суворо каралося. Батькам дітей погрожували депортацією.

Гімни рф, листи військовим, святкування дня народження леніна, вивчення викривленої історії та багато інших пропагандистських заходів мали за рік викреслити з пам'яті дітей любов до всього українського. Навчання дітей після деокупації важкий і крихкий процес, який не може йти за звичними стандартами. Щоб зберегти дитячу психіку потрібні нові підходи.

На сьогодні Мінреінтеграції разом із вчителями розробляє систему роботи з дітьми на територіях, які будуть деокуповані. Готують кадровий резерв учителів. Як повідомила керівниця Запорізького обласного департаменту освіти Людмила Бухаріна, наразі це питання опрацьовується на державному рівні, розробляються нормативні документи, якими керуватимуться освітяни під час роботи з дітьми, що навчалися за програмою країни-окупанта.

Вчителі з окупованих територій розповідають, що розуміють складність цього процесу. І те, що без допомоги кваліфікованих психологів та інших фахівців об'єднати учнів, які прожили війну в різних "світах" буде важко. Багато залежатиме і від батьків, адже базові поняття діти отримують саме в родинах.

Водночас, як повідомив міський голова Мелітополя, уже зараз вони, готуючись до деокупації, ведуть переговори з величезною кількістю закордонних партнерів. Одна з пріоритетних тем — освіта. Розглядаються програми обміну школярами, патронат шкіл, університетів, імплементація міжнародних стандартів освіти. Щоб одразу після звільнення юні мешканці Мелітополя відчували себе частиною європейської спільноти.

Джерело

Новости Украины