Як та коли пити калій йодид: пояснення ендокринологині з Чернівців

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото: Ольга Степуренко/Суспільне Житомир

Понад півтора року Запорізька АЕС окупована російськими військовими. За словами керівника ГУР Кирила Буданова, 25 червня Росія завершила підготовку до теракту на ЗАЕС. А 4 липня Зеленський сказав, що на даху кількох енергоблоків російські військові розмістили предмети, схожі на вибухівку.

У разі радіаційної аварії є ймовірність, що влада чи ДСНС повідомить людям про потребу випити калію йодид. Ці таблетки нейтралізують дію радіоактивного йоду на організм. Без повідомлень влади чи ДСНС пити його не слід. Суспільне Чернівці розповідає, як правильно приймати йодид калію та чи є він у Чернівецькій області.

В якому випадку пити йодид калію

Йодид калію можна приймати лише тоді, коли про це повідомить влада чи ДСНС, про це у коментарі Суспільному розповіла директорка обласного департаменту охорони здоров'я Наталія Свестун. Для профілактики його не приймають.

"У нашій області є термін, коли можемо приймати цей препарат – це від шести до десяти годин з моменту вибуху. Йод не захищає людину від радіації, лише допомагає захистити щитовидну залозу від радіоактивного йоду", — каже Свестун.

Як діє йодид калію на організм

Коли людина приймає таблетку калію йодиду, щитовидка її всмоктує й блокує надходження радіаційного йодиду, розповіла у коментарі Суспільному лікарка-ендокринологиня Катерина Саргош.

В яких дозах приймати йодид калію

Йодид калію приймають одноразово, каже Саргош. Дозування залежить від віку, зокрема:

  • діти до місяця приймають 16 міліграмів;
  • від місяця до трьох років – 32 міліграми;
  • від трьох до 15 років – 62,5 міліграми;
  • дорослі до 40 років – 125 міліграмів.

Кому не потрібно приймати йодид калію

Людям від 40 років не потрібно вживати йодид калію, каже лікарка, бо у людей такого віку щитовидка вже не поглинає радіоактивний йод.

Також вживання йодиду калію не буде дієвим, якщо в людини видалена щитоподібна залоза.

Які побічні ефекти при передозуванні

Якщо калій йодид приймати неконтрольовано, то можуть виникнути побічні реакції, зокрема – гіперфункція, коли щитоподібна залоза виробляє забагато гормонів, а також збільшення розміру щитовидки, втрата ваги, висипи на шкірі.

Крім цього, можуть бути шлунково-кишкові розлади, розлади нервової та серцево-судинної систем.

Чи є йодид калію у Чернівецькій області

Область отримала велику кількість йодиду калію від Міністерства охорони здоров'я, каже Свестун. Його вистачить на 86% населення. Також є пункти розподілу йодиду калію – це центри первинної медико-санітарної допомоги та лікарні.

Крім цього, за потреби громади можуть самостійно закуповувати йодид калію. Також препарат є в аптеках області.

"Якщо буде інформація, що потрібно приймати йодид калію, то людина може зателефонувати до сімейного лікаря, щоб не стояти в чергах. Також його можна буде отримати у приймальних відділеннях лікарень", — каже Свестун.

Раніше Суспільне розповідало у відео, які можуть бути наслідки аварії на ЗАЕС для Буковини:

Читати ще

Читати ще Замінування ЗАЕС. Як діяти у разі підриву станції та які можуть бути наслідки аварії для Буковини

Новости Украины