Як відбувається евакуація людей з прикордонної Дружби на Сумщині: репортаж

За інформацією: Суспільне Суми.

Евакуація з Дружби на Сумщині. Суспільне Суми

Марина Коваленко розповідає: до останнього часу працювала прибиральницею на залізничній станції "Хутір-Михайлівський" і мешкала неподалік залізниці. Після посилення обстрілів станцію вирішили закрити і вона залишилась без роботи. Нині вона з чоловіком, що має інвалідність, та дванадцятирічним сином вирішили евакуюватись.

Читати ще

Читати ще Обстріл Дружби на Сумщині: що бачили і чули місцевіНас змусило виїхати те, що у нас постійні обстріли. Довкола всі дома пошкоджені. У нас ось вікна вибило. За нашим городом восени жінку поранило, а буквально два тижні тому будинок на сусідній вулиці згорів. Буквально сто метрів від нас. Ми не можемо тут лишитись, бо у нас маленька дитина, розповіла жителька Дружби Марина Коваленко.

Наслідки артобстрілу у Дружбі 15 травня. Сумська обласна прокуратура

Дружбянка Лідія Жук розповідає, що попросила волонтерів вивезти речі. Сама жінка збирається виїхати пізніше, коли вирішить, на кого залишити домашнє господарство.

Родина у нас велика: я, бабуся 85 років, троє моїх дітей, онуки, зять. Господарство не знаємо як вивезти, як його кинути, куди діти? Ніхто його не візьме, бо воно нікому не потрібно. Вимушені виїжджати, зараз виїде донька зі своєю сім'єю, а потім ми будемо виїжджати. Щось придумаємо з господарством, а тоді будемо виїжджати.

Евакуація з Дружби на Сумщині. Суспільне Суми

За словами Лідії, родина знайшла житло у селі неподалік Конотопа. Власники погодились поселити їх безкоштовно.

Боїмося, стреси такі, вже здоров'я немає. Стріляють часто. День-два перерви, а буває, що і без перерви. І серед ночі, і серед білого дня, як завгодно.

За інформацією керівниці гуманітарного центру "Проліска-Конотоп" Ольги Качури, її організація допомогла кільком родинам виїхати з Дружби у безпечне місце.

Евакуація з Дружби на Сумщині. Суспільне СумиСьогодні ми вивозимо шосту родину, а окрім цього ми здійснили три медичні евакуації лежачих бабусь, яких вивозили у супроводі лікарів. Як тільки надходить дзвінок – ми одразу їдемо. Зазвичай евакуація відбувається, коли ми забираємо людей з мінімальним ручним багажем. Але якщо є така можливість і дозволяє безпекова ситуація, то намагаємось забрати цінні для родин речі. До нас звертаються і літні люди, і сім'ї з маленькими дітьми. Звертаються ті, у кого руйнується житло, кому ніде залишатися, або біля кого близько відбуваються обстріли.

Евакуація з Дружби на Сумщині. Суспільне Суми

"Проліска", каже Ольга Качура допомагає виїхати людям, які самостійно знайшли собі нове житло і тим, які прямують до місць тимчасового перебування.

Гуртожиток для переселенців. Фото: Суспільне СумиМи везли дідуся і розказуємо йому, що там другий поверх, а дідусь маломобільний — з милицями. Він каже: "дівчатка, ви везіть, везіть, будь ласка, аби лише не гупало. Везіть, я піду на другий поверх, на милицях піду".

За словами Ольги Качури, для того, щоб отримати допомогу з евакуацією, мешканці Дружби можуть звернутись на гарячу лінію "Проліска-Конотоп", або до Дружбівської міської ради.

Читати ще

Читати ще 28 населених пунктів без людей: скільки мешканців евакуювалось із прикордоння Сумщини

Новости Украины