Як у Котелевській ТГ на Полтавщині популяризували на ярмарку різдвяний пряник панянку

За інформацією: Суспільне Полтава.

Майстриня Людмила Коросташова. Суспільне Полтава

"Коли я була маленькою дівчинкою, мені було дуже цікаво, цікавий процес, і вони були дійсно дуже смачні. Бабусю просила, щоб вона мене навчила це все випікати. Тобто в нас традиція передалася від бабусі до мене, а потім я вже навчила свою донечку", — прокоментувала майстриня Оксана Ісакієва.

Фото пряника панянки, який випекла бабуся Оксани Ісакієвої. Суспільне Полтава

"Я навчилась в дитинстві, моя бабуся Марія Собко випікала панянки і малювала їх. Я дивилася, як вона робила. Зараз повторюю от її малюнок. Як вона малювала, так і я тепер малюю", — сказала майстриня Юлія Маршала.

Наталія Сірик разом із бабусею продають пряники у традиційній формі. За ніч майстриня виготовила близько 140.

Рецепт різдвяного пряника передають із покоління в покоління. Суспільне Полтава

"Взагалі, форми в мене ще з дитинства, у бабусі моєї були. Я їх пам'ятаю ще з дитинства, але ніколи до них руки не доходили. І нарешті я почала пробувати, все в мене вийшло. І я вже займаюся близько 10 років", — повідомила майстриня Наталія Сірик.

Традицію випікання панянок на Полтавщині найбільше підтримують на Котелевщині. Цьогоріч цей пряник внесли до переліку національної нематеріальної спадщини України.

Майстриня Наталія Сірик з бабусею. Суспільне Полтава

"Відділом культури нашої громади провелася відповідна етнографічна дослідницька робота на території громади. І ми дійсно змогли представити носіїв цієї традиції щодо випікання різдвяного пряника. І ці носії гідно представили себе і довели те, що ця традиція заслуговує на те, щоб її визнати на національному рівні", — сказала секретар Котелевської селищної ради Наталія Сідненко.

Нині достеменно не відомо, скільки років цій традиції випікання панянок і саме звідки вона пішла.

Секретар Котелевської селищної ради Наталія Сідненко. Суспільне Полтава

"Ми не можемо точно цього сказати, тому що немає в історичних джерелах точної інформації. Так само ніхто не може точно сказати, коли вона з'явилася, панянка. Приблизно є така версія, що десь у середині XVII сторіччя. Але я думаю, що вона набагато раніше з'явилася", — розповіла майстриня Людмила Коросташова.

Наразі традиція випікання панянок підтримується у деяких громадах на Сумщині та Харківщині. Суспільне Полтава

Наразі традиція випікання панянок підтримується у деяких громадах на Сумщині та Харківщині.

Новости Украины