Як у Сумах призначається житлова субсидія на понаднормову площу?

Департаментом соціального захисту населення Сумської міської ради в травні 2020 року проведено розрахунок житлової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на неопалювальний сезон.

Найголовніше, про що часто забувають субсидіанти: розрахунок субсидії проводиться не на фактичне споживання послуг, а на єдині для всієї України соціальні норми житла та нормативи споживання житлово-комунальних послуг, які встановлено постановою Уряду від 06.08.2014 № 409 (зі змінами).

Отже, для розрахунку субсидії встановлено соціальну норму житла, в межах якої держава надає громадянам субсидії для оплати послуги з управління багатоквартирним будинком – 13,65 кв.м загальної площі на одну особу та додатково 35,22 кв.м на домогосподарство.

Житлові субсидії непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, можуть призначатися за рішенням комісії на норму, яка перевищує встановлену законодавством, і не може перевищувати більш як на 30 відсотків соціальну норму житла, розраховану для домогосподарства.

До непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі і яким житлову субсидію може бути призначено на понаднормову площу житла, належать:

– особи, які не досягли повноліття;

– громадяни, які отримують пенсію за віком, пенсію за вислугою років, у зв’язку з втратою годувальника або по інвалідності;

– громадяни, які отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

– громадяни, які отримують державну соціальну допомогу особі, яка не має права на пенсію, та особам з інвалідністю;

– громадяни, які отримують тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлових субсидій на понаднормову площу житла приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства і переглядається у разі зміни складу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), складу сім’ї члена домогосподарства, працевлаштування таких осіб або виникнення у них інших джерел доходів.

Конкретні розміри загальної площі, на яку призначається житлова субсидія (з урахуванням понаднормової), зазначаються в рішенні комісії.

У разі виникнення питань порядку призначення житлової субсидії, громадяни можуть зателефонувати за багатоканальним номером телефону 788-888, а також за додатковими номерами – 787-122, 787-123, 050-407-81-99.

Источник

Новости Украины